Šestý pokus vaření stylu NEIPA. Tentokrát jsem použil stejnou recepturu jako minule a přidal trochu jiné chmely + trochu laktózy.
Krátké zhodnocení předchozích receptů:
NEIPA 1:
- Barva neodpovídá, je příliš čirá a spíše do zlatavé.
- Chuť je hodně sytá, málo prokvašené.
- Cítím tam mírnou hořkost a trochu citrusy, grep.
- Celkově: Je to dobré pivo, vůbec to ale neodpovídá stylu NEIPA.
NEIPA 2)
- Barva je do oranžova, mírně zakalená.
- Pivo je dost prokvašené – možná až moc. Je cítit hodně alkohol (necháno příliš dlouho kvasit).
- Chuťově jsou hodně cítit broskve (použity jiné kvasinky)
- Celkově: Ohlasy jsou poměrně dobré, ale není to příliš dobře pitelné pivo (aspoň pro mě). Je to hodně silné a dost esterové.
- Po nějaké době to už není špatné pivo, ale neodpovídá to původnímu záměru.
NEIPA 3)
- Krásná a světlá barva zakaleného juice. Chuť velmi osvěžující, citrusová až grepová, jemná hořkost. Velmi pitelné a chuťově lehké.
- Ochutnávka po 2 měsících: Chuť už není tak hutná a krémová. Pivo je více lehké a osvěžující. Barva velmi čirá.
NEIPA 4)
- Barva do žluta, lehce zakalená (bez zbytkových kvasinek na dně lahve však velmi čirá). Osvěžující, citrusová, grepově hořká. Velmi pitelná, vonící po čerstvých citrusech. Celkově povedená NEIPA, jen ta zakalenost není tak výrazná.
NEIPA 5)
- Opět se mi nepodařila zakalená barva, výrazně se zvýšila hořkost. Kokos je cítit, ale spíše jemně. Citrusové chutě zatím moc nevystupují. Co se týče alkoholu, tak to vyšlo méně, než byl plán.
NEIPA: recept
Tentokrát stručněji, jen to, co jsem změnil a jaký je rozdíl v receptu.
Původní recepty, které jsem vařil, najdete zde:
Co jsem změnil
- Ubral jsem množství chmele na hořkost. Chci se držet kolem 40 IBU.
- Přidal jsem 160 g laktózy.
- Změnil jsem poslední chmel na Nelson Sauvin. Posledně byly totiž chmely na můj vkus příliš bylinné a ztrácela se ta ovocná složka.
Použité chmely
Magnum, Cascade, Galaxy.
Nelson Sauvin
Senzorický profil/aroma: angrešt, liči, mango a jemné kořeněné tóny
Pivovarská charakteristika: aromatická odrůda chmele s vysokým obsahem hořkých látek a výrazným aroma
Naměřené hodnoty
- OG: 1060
- FG: 1014
- IBU: 43
- ABV: 6 %
Foto
První ochutnávky
- Myslím, že chuťově i vizuálně vypadá NEIPA dobře (až na tu nezakalenou barvu), ale udělal jsem chybu s tou laktózou, protože pivo působí hrozně sytě a ne tedy osvěžujícím dojmem. Příště už dávat nebudu.
- Nelson Sauvin je velmi dobrý chmel, vyzkoušeno už u jiných receptů.
- Alkohol vyšel dle plánu, možná o něco více, ale to nevadí.
Další recepty
- Imperial Rum Porter
- Belgická NEIPA (VII.)
- Jaký byl můj domovarnický rok 2023?
- NEIPA VI: Recept
- Kornøl Raw Ale: Recept
Mohl by vás zajímat – Seriál: Domácí vaření piva.