Rubriky
Domácí výroba piva + recepty Recepty vaření piva

Vaření piva + recept: NEIPA 2

Toto je můj druhý pokus ohledně vaření stylu NEIPA. Poslední pokus se celkem povedl a s postupným zráním je čím dál lepší, ale je několik věcí, které tentokrát chci udělat jinak.

Můj první recept na NEIPA zde.

Recept NEIPA 2)

Celý recept na Grainfather community.

Voda:

  • Mash: 19 l
  • Sparge: 14 l
  • Celkem: 33 l

Slady:

  • Pale ale
  • Vídeňský
  • Mnichov II
  • Ovesné vločky

Chmely

  • Sabro
  • Mosaic
  • Citra

Kvasinky

LalBrew New England

  • Kmen typický pro piva východního pobřeží Spojených států, které se vyznačují svým ovocným esterovým profilem – především aroma broskví. 
  • Během kvašení podporují biotransformaci chmele, která zvýrazňuje jeho chuť a vůni. 

Očekávané hodnoty

  • OG: 1057
  • FG: 1011
  • EBC: 10,9
  • IBU: 55,3
  • ABV: 6,14 %

Záměr vaření piva

Tentokrát bych chtěl docílit více zlatavé barvy a více zakalení.

Vyššího procenta alkoholu.

Více výrazné a ovocné tóny.

Mým cílem je udělat pivo, které vypadá jako hodně hustý juice, voní ovocně a má poměrně intenzivní hořkost IPA.

Co tentokrát dělám jinak:

  • Spíše světlé slady
  • Větší množství sladu (oproti minulému vaření)
  • Kvasinky speciálně pro NEIPA styl
  • Velmi výrazné ovocné chmely
  • Delší chmelovar (až 110 min)
  • Delší rmutování u nižší cukrotvorné teploty

Poznámky z vaření

  • Vodu jsem tentokrát dal pouze z naší ze studny. Což znamená hodně železa a trochu manganu 🙂 Ale aktuální rozbor vody nemám.
  • Tentokrát jsem dělal vyslazování poměrně pomalu a nechal vše řádně odkapat. To samozřejmě zabralo poměrně více času.
  • Před chmelovarem se objevilo hodně kalů na hladině, tak jsem je odstranil pomocí cedníku.
  • Chmely jsou opravdu intenzivní a krásně voní po citrusech 🙂
  • Příliš se nepodařilo udržet tu světlou barvu, vzhledem k delšímu chmelovaru.
  • Konečně jsem si vzpomněl na přidání filtračního pytle a podařilo se mi tak odfiltrovat některé kaly. Ale po pravdě, nějaké extra terno to nebylo, spíše jen drobné jemné částice.
  • Bohužel zatím nemám možnost úplně klasicky chladit v zimě a chladím momentálně venku. Posledně jsem chladil v plastové nádobě a teplota klesla relativně rychle. Nyní jsem použil nerezovou nádobu a ta bohužel drží teplo hodně dlouho. Chlazení tedy tentokrát probíhalo mnohem déle (cca 3-4 hodiny).
  • Naměřená hodnota hustoty mi ukázala podstatně jinou hodnotu, než byl plán. Vypadá to na mnohem silnější pivo 🙂
  • Pivo kvasilo nějak nezvykle dlouho. Po 15 dnech kvasná zátka stále trochu bublala, ale zásadní je, co říká hustoměr. Naměřil jsem podobnou hodnotu i po 2 dnech a rozhodl jsem se tedy stočit do lahví.
  • Na dně fermentační nádoby jsem v kalu kvasnic cítil zápach zvratků.
  • Ochutnávka mladého piva však tyto vady nejevila. Cítil jsem jen silnou hořkost a ovocnou dochuť mandarinek.

Naměřené hodnoty

  • OG: 1074
  • FG: 1022
  • ABV: 6,83 %

Fotky z vaření piva

První ochutnávky

  • Druhý týden v lahvi: Cítím opravdu hodně zvláštní sladkost s hořkostí. Jako broskvový kompost a poté je trochu cítit alkohol (jako u jemnější slivovice).
  • Na chuti se zřejmě hodně projevily specifické kvasinky LalBrew New England, na alkoholu zase zvolený postup rmutování, délka chmelovaru a množství sladu.
  • Chuť je hodně alkoholová a zřejmě jsem udělal chybu tím, že jsem nechal pivo příliš dlouho kvasit. Důvodem byla stále bublající zátka, která mě zmátla a měl jsem jí ignorovat a řídit se pouze hustotou.
  • Příště bych trochu ubral sladu, kratší chmelovar a kratší dobu kvašení.
  • Bohužel tam zatím necítím použité chmely. Ale třeba je ještě brzo a vše teprve uzraje.
  • 24.1.23: Už tam necítím tu nepříjemnou chuť alkoholu, řekl bych, že se to více stabilizovalo. Ani už tam nejsou tolik cítit broskve. Je to mnohem pitelnější. Více se tam projevuje charakter použitých chmelů.

Další recepty

Napsat komentář