Rubriky
Recepty vaření piva Vaření piva

NEIPA recept – vaření piva

Jako svůj první recept s novým vybavením jsem si vybral styl NEIPA (new england india pale ale). Na tomto stylu se mi líbí zakalená barva připomínající juice a oproti tomu příjemná hořkost s ovocnými tóny. Uvidíme, jak se povede.

Recept NEIPA

Množství pro 23 l.

  • Celkem vody: 32,8 l
  • Voda na vaření: 19,7 l
  • Voda na vyslazení: 13,1 l
  • Odpaření vody: 2 l

Očekávané hodnoty dle Grainfather app:

  • EBC: 10,9
  • IBU: 46
  • ABV (alkohol): 6,54 %

Slad

  • Pale ale – 4 200 g
  • Ovesné vločky – 800 g
  • Carapils – 500 g
  • Mnichovský slad – 500 g

Chmel

  • Columbus (boil, 30 min)
  • Amarillo (hop stand, 30 min)

Kvasinky

Hophead Ale (1 balení)

Postup domácího vaření

  • Rmutování: 64 °C  – 80 min
  • Odrmutování: 78 °C  – 10 min
  • Kvašení: 18 °C  – 10 dní

Příprava ingrediencí

Připravil jsem si všechny slady, navážil a přesypal do jedné nádoby.

Vybavení na vaření

Varný hrnec s čerpadlem Grainfather G30 a nerezový gastro dřez.

Mezi tím jsem přidal potřebné množství vody a zapnul ohřev.

Rmutování

Připravil jsem čerpadlo a spustil pumpu pro automatické míchání.

Scezování

Po odrmutování (78 °C, 10 min.) jsem mohl zvednout cedící nástavec a následně provézt scezování s přidáním požadované horké vody na vyslazení a nechal odkapat.

Poté jsem nástavec sundal a zapnul ohřev pro varnou teplotu.

Chmelovar

Jakmile jsem dosáhl varné teploty, mohl jsem přidat do hopspideru nejprve první chmel (30 min.) a poté další chmel na hop stand (30 min.), celkem 60 min.

První chmel se dává na hořkost, druhý se dává na aroma.

Oba chmely (Columbus a Amarillo) krásně voní po ovoci a citrusech.

Chlazení

Po dosažení daných časů jsem vypnul ohřev a dále pokračoval chlazením.

Jedna hadice se napojí na studenou vodu, druhou odchází teplá a třetí hadicí cirkuluje mladina.

Nejprve jsem provedl sanitaci chladiče (horká mladina proudí skrz vnitřní hadici chladiče), max. 5 min. a následně jsem zapnul studenou vodu pro chlazení mladiny.

Teplota by měla klesnout na cca 18 – 22 °C, což je teplota vhodná pro vybrané kvasinky.

Je však třeba počítat s tím, že teplota ještě klesne během plnění do fermentační nádoby (o cca 1-2 °C dle okolní teploty).

To je také vhodný čas na odlití vzorku pro změření počáteční hustoty.

(V mém případě byla počáteční hustota 1054).

Fermentační nádoba

Zchlazenou mladinu jsem poté přečerpal do kvasné nádoby.

Je potřeba myslet na to, že v této fázi již je třeba všechny nástroje, které přijdou do styku s mladinou, řádně dezinfikovat, abychom si nenanesli do díla nežádoucí bakterie. Jedná se zejména o: Fermentační nádobu, kvasnou zátku, stáčecí kohout (pokud máme), teploměr, vařečku a vše, co přijde do styku s kvasnicemi.

Kvasnice je potřeba rehydratovat dle návodu daných kvasnic. Obvykle 15-30 min. rehydratace v převařené vodě ochlazené na pokojovou teplotu a poté se pozvolna rozmíchají a nechají dalších cca 30 min. na rozkvašení.

Mladinu jsem provzdušnil (přelévání naběračkou nebo opatrné promíchání vařečkou) a poté shora nasypal připravené kvasnice.

Kvašení

Kvašení ve skříni s připojenou topnou podložkou na teplotu 18-22 °C  (je však třeba počítat s tím, že během kvašení se teplota může zvýšit i o 4 °C ).

Kvašení mělo probíhat cca 10 dní.

Konec kvašení poznáte podle toho, že již v kvasné zátce neprobíhá aktivita a pokud odklopíte víko (to byste měli dělat jen velmi výjimečně), tak již bude tekutina více čirá a budou tam spíše jen zbytky pěny.

Spolehlivým znakem je pak změření hustoty pomocí hustoměru, který ukazuje, zda je již dílo dostatečně prokvašeno (na hustoměru označeno jako bottle).

Zkouška hustoty a chuti

Po 7 dnech jsem udělal zkoušku vzorku pomocí hustoměru.

Dle hustoměru ještě nebyl čas na lahvování.

Nechal jsem tedy ještě kvasit další 3 dny dle původního plánu.

Udělal jsem také druhou ochutnávku (první byla při chlazení mladiny). Je cítit intenzivní, ale příjemná hořkost a další tóny jsou zatím potlačené.

Žádnou pivní vadu jsem však nezaznamenal. Barva je pěkná, jako hodně hustý jablečný mošt 🙂

Výsledné hodnoty

  • OG: 1.054
  • FG: 1.016
  • ABV: 4,99 %

Lahvování

Další zkouška již vypadala slibně, proto jsem se dal do lahvování.

Přidal jsem sacharózu a naplnil do dezinfikovaných lahví.

Poté jsem nechal ještě týden za stejné teploty, jako při kvašení a po týdnu dal do lednice (7 °C).

Ochutnávka

Je potřeba říci, že je to teprve první ochutnávka po druhotném kvašení a pivo ještě nemělo čas uzrát.

Barva: Oranžovo-medovo-žlutá, připomínající zakalený jablečný juice

Chuť: Příjemně hořká (nevnucující se), ovocné tóny, grep a mandarinka

Vůně: Ovocné tóny, květiny

Závěr: Na první vaření velmi povedené pivo, které mi připomíná chutí nejvíce klasický red ale, barvou pak skutečně připomíná juice.

Update 12. 1. 23: Přijde mi, že ta ovocná chuť je hodně nevýrazná a spíše jen cítím hořkost a neutrální chuť. Co mi však asi vadí nejvíce je, že je to pivo hrozně syté a málo pitelné, pokud chce člověk ochutnávat další piva.

Celkově jsem spokojen, protože jsem měl velké obavy, jak pivo dopadne. Přece jen jsme měli problém s aplikací a poté se zchlazením na zákvasnou teplotu. Takže ve výsledku úspěch na první pokus s Grainfather 🙂

Mé další pokusy

Napsat komentář