Rubriky
Domácí výroba piva + recepty Recepty vaření piva

NEIPA 3: recept vaření piva

Toto je můj již třetí pokus vaření stylu NEIPA. Je vidět, že udělat tu správnou a šťavnatou NEIPA, není úplně jednoduché. Já se však nezdávám snadno a zkusil jsem to znovu.

Původní recept na NEIPA zde a druhý pokus zde.

Krátké zhodnocení předchozích receptů:

NEIPA 1:

  • Barva neodpovídá, je příliš čirá a spíše do zlatavé.
  • Chuť je hodně sytá, málo prokvašené.
  • Cítím tam mírnou hořkost a trochu citrusy, grep.
  • Celkově: Je to dobré pivo, vůbec to ale neodpovídá stylu NEIPA.

NEIPA 2)

  • Barva je do oranžova, mírně zakalená.
  • Pivo je dost prokvašené – možná až moc. Je cítit hodně alkohol (necháno příliš dlouho kvasit).
  • Chuťově jsou hodně cítit broskve (použity jiné kvasinky)
  • Celkově: Ohlasy jsou poměrně dobré, ale není to příliš dobře pitelné pivo (aspoň pro mě). Je to hodně silné a dost esterové.
  • Po nějaké době to už není špatné pivo, ale neodpovídá to původnímu záměru.

Recept Hazy NEIPA 3)

Celý recept na Grainfather community.

Voda:

  • Mash: 22 l
  • Sparge: 11 l
  • Celkem: 33 l
  • Odpar: 3-4 l

Slady:

  • Pilsner (70 %)
  • Ječné vločky (11 %)
  • Ovesné vločky (11 %)
  • Pšeničné vločky (7 %)

Chmely

  • Citra (10 g – boil: 30 min, 40 g – hop stand: 30 min)
  • Citra Cryo (40 g – hop stand: 30 min, 40 + 40 g – dryhop: 3 dny)

Extra

  • Laktóza

Kvasinky

  • Safale US-05 – 2 balíčky

Očekávané hodnoty

  • OG: 1067
  • FG: 1014
  • EBC: 7,3
  • IBU: 31,6
  • ABV: 6,94 %

Záměr vaření piva

Cílem je dosáhnout citrusové chutě a vůně. Vzhled jako zakalený juice do žluta. Alkoholově silné, méně hořké a velmi pitelné.

Co jsem upravil:

  • Více různých druhů vloček pro větší zakalenost
  • Žádné další slady, které podporují tmavší barvu do červena či zlatova
  • Pouze krátký boil, následně hop stand a poté hodně studeného chmelení.
  • Kvasinky klasické Safale 05.
  • Přidal jsem i laktózu pro zvýšení krémové chuti, plnosti a sladkosti. kombinace hořkosti, citrusů a krémovosti, může být velmi zajímavá.

Poznámky z vaření

  • Voda 100 % z vlastní studny (snad to nebude moc zvýrazňovat hořkost).
  • Znovu jsem při vaření natáčel i video.
  • Na začátku mash voda spíše zakalená a nevýrazná, žádná specifická barva (jako u jiného vaření). Asi ten větší podíl různých vloček.
  • Tak jsem se konečně dočkal a snad budu mít světlejší barvu piva 🙂
  • Chmelovar (boil) byl tentokrát jen 30 min, zbytek hop stand a studené chmelení. Což se mi docela hodilo, protože venku foukal silný vítr přímo proti mému odtahu z digestoře 🙂
  • Ochutnávka mladiny: Hodně hořké, na to že jsem provedl jen 30 min boil a zbytek byl hop stand.
  • Počáteční hustota vyšla o něco málo nižší, než byl plán.

Naměřené hodnoty

  • OG: 1062
  • FG: 1016
  • ABV: 6 %

Fotky z vaření piva

První ochutnávky

  • Před stočením do lahví (11.2. 23): Krásná a světlá barva zakaleného juice. Chuť velmi osvěžující, citrusová až grepová, jemná hořkost. Velmi pitelné a chuťově lehké.
  • Ochutnávka po 2 měsících: Chuť už není tak hutná a krémová. Pivo je více lehké a osvěžující. Barva velmi čirá.

NEIPA IV: recept

NEIPA mi nedá spát, a proto jsem se rozhodl, že uvařím další verzi (již čtvrtou).

Myslím, že ani nemá smysl, abych na to vytvářel samostatný článek a budu tedy pokračovat v dalších pokusech na jednom místě.

Co jsem změnil

  • Odebral jsem laktózu. Posledně se moc v chuti neprojevila.
  • Ubral jsem na síle, tentokrát by měla být méně alkoholu pro větší pitelnost.
  • Kvasinky jen jedno balení, mělo by stačit.
  • Cold crash vynechám pro větší zakalenost.

Naměřené hodnoty

  • OG: 1054

Další recepty

Mohl by vás zajímat – Seriál: Domácí vaření piva.

Napsat komentář