Rubriky
Domácí výroba piva + recepty NEIPA styl Recepty vaření piva

NEIPA Coconut: Recept

Pátý pokus vaření stylu NEIPA. Tentokrát jsem použil původní recepturu sladů a použil úplně jiné chmely + trochu kokosu na zlepšení chuti i zakalenosti.

Krátké zhodnocení předchozích receptů:

NEIPA 1:

  • Barva neodpovídá, je příliš čirá a spíše do zlatavé.
  • Chuť je hodně sytá, málo prokvašené.
  • Cítím tam mírnou hořkost a trochu citrusy, grep.
  • Celkově: Je to dobré pivo, vůbec to ale neodpovídá stylu NEIPA.

NEIPA 2)

  • Barva je do oranžova, mírně zakalená.
  • Pivo je dost prokvašené – možná až moc. Je cítit hodně alkohol (necháno příliš dlouho kvasit).
  • Chuťově jsou hodně cítit broskve (použity jiné kvasinky)
  • Celkově: Ohlasy jsou poměrně dobré, ale není to příliš dobře pitelné pivo (aspoň pro mě). Je to hodně silné a dost esterové.
  • Po nějaké době to už není špatné pivo, ale neodpovídá to původnímu záměru.

NEIPA 3)

  • Krásná a světlá barva zakaleného juice. Chuť velmi osvěžující, citrusová až grepová, jemná hořkost. Velmi pitelné a chuťově lehké.
  • Ochutnávka po 2 měsících: Chuť už není tak hutná a krémová. Pivo je více lehké a osvěžující. Barva velmi čirá.

NEIPA 4)

  • Barva do žluta, lehce zakalená (bez zbytkových kvasinek na dně lahve však velmi čirá). Osvěžující, citrusová, grepově hořká. Velmi pitelná, vonící po čerstvých citrusech. Celkově povedená NEIPA, jen ta zakalenost není tak výrazná.

NEIPA Cococnut: recept

Tentokrát stručněji, jen to, co jsem změnil a jaký je rozdíl v receptu.

Původní recepty, které jsem vařil, najdete zde:

Co jsem změnil

  • Přemýšlel jsem znovu nad přidáním laktózy pro větší krémovost chuti. Nakonec jsem to zavrhl, protože toto mělo být ještě stále letní pití a nechci, aby byla příliš vysoká plnost a vysoké množství kalorií. Pití by mělo být naopak lehké, hodně pitelné a osvěžující.
  • Kompletně jsem vyměnil použité chmely (viz níže).
  • Ubral jsem chmel na hop stand a místo toho přidal více studeného chmelení. Cílem je větší zakalení.
  • Více chmelu pro vyšší hořkost.
  • Přidal jsem do studeného chmelení 100 g kokosu. Kombinace citrusů a kokosu mi přijde velmi zajímavá.

Použité chmely

Idaho 7

Tento chmel je známý svou pikantní mandarinkovou chutí, která připomíná marmeládu. Má příjemný bylinný charakter, který se snoubí s citrusy a působí jako jemný čaj earl grey.

Ahtanum

Ahtanum je chmel pěstovaný především v oblasti Yakima Valley. Často je přirovnáván k odrůdě Cascade. V porovnání s ním má Ahtanum méně alfa hořkých kyselin a výraznější grepfruitovou a citrusovou linku. Díky unikátním vlastnostem a výraznému charakteru si tento chmel hojně vybírá do svých piv celosvětově známý skotský pivovar BrewDog.

Ekuanot

Americký chmel, známý také jako Equinox. Byl vyšlechtěn v USA v roce 2014 společností Hop Breeding Company. Vznikl zkřížením amerického chmele Warrior s divokým chmelem nalezeném na soukromém pozemku.

Lemondrop

Název Lemondrop vypovídá za vše! Tato odrůda se může pochlubit úžasným citrusovým aroma. Poprvé byla uveřejněna v roce 2012 společností HopSteiner jako Experimentální chmel.

Naměřené hodnoty

  • OG: 1050
  • FG: 1010
  • IBU: 51
  • ABV: 5,2 %

Foto

První ochutnávky

  • 5. 9. 2023: Citrusová vůně, trochu kokos a intenzivní hořkost grepu s bylinami, mírná zemitost.
  • První zhodnocení: Opět se mi nepodařila zakalená barva, výrazně se zvýšila hořkost. Kokos je cítit, ale spíše jemně. Citrusové chutě zatím moc nevystupují. Co se týče alkoholu, tak to vyšlo méně, než byl plán.

Další recepty

Mohl by vás zajímat – Seriál: Domácí vaření piva.

Napsat komentář