V tomto receptu jsem vařil tradiční baltský porter, tmavé pivo s vysokým množstvím nakuřovaného sladu. Na chmelení jsem použil vlastní vypěstovaný chmel Žatec a jako kvasinky safale w34/70.
Baltský porter
Charakteristika stylu:
- Tradiční polské silné tmavé pivo
- chutě a tóny hořké čokolády, kávy a sušeného ovoce
- V Polsku se vaří už od roku 1881
- Polsko je světovou velmocí v tomto stylu
- Původně vznikl jako náhrada za Russian Imperial Stout v baltské oblasti v době blokády britského zboží na kontinent Napoleonem.
- Má plné tělo, hustou pěnu, tmavá hnědá až černá barva.
- Já jsem si vybral verzi nakuřovaného baltského Porteru z receptů v Pivařce.
Recept Baltic Porter
Celý recept zde.
Slady
- Nakuřovaný
- Vídeňský
- Munich I.
- Carafa III.
- Crystal
- Čokoládový pšeničný
Chmely
- Hlávky čerstvého žateckého
- Premiant
- Sladek
Kvasinky
Safale W34/70
Průběh vaření
Nakuřovaný slad zahalil celou místnost do krásné uzené vůně.
Nejprve jsem přidal na rmutování světlé slady. Tmavé slady jsem přidal až při 72°C. To by mělo zajistit vyšší plnost těla a větší sladovost.
Do chmelovaru jsem přidal vlastní vypěstovaný chmel. Zapomněl jsem ho zvážit za suchého stavu a za mokrého to už nemělo smysl. Takže moje míra je jedna miska.
OG mi bohužel vyšla dost nízko. Stalo se mi to v poslední době s vícero recepty a myslím si, že to je tím, že jsem u G30 upgradoval na trochu jiný scezovací koš a cirkulace tam taky probíhá trochu jinak. Domnívám se, že jsem nikdy moc neřešil míchání a tím, jak nedochází k pořádnému přečerpání sladiny, tak nedochází k dostatečně účinnému rmutování – jinými slovy, dostanu méně cukrů ze sladu a výsledkem je pak o dost slabší pivo.
Konkrétně to vyšlo na 1056 místo plánovaných 1070. To je opravdu velký rozdíl.