Rubriky
Silná piva

Baltic Porter: Recept

V tomto receptu jsem vařil tradiční baltský porter, tmavé pivo s vysokým množstvím nakuřovaného sladu. Na chmelení jsem použil vlastní vypěstovaný chmel Žatec a jako kvasinky safale w34/70.

Baltský porter

Charakteristika stylu:

  • Tradiční polské silné tmavé pivo
  • chutě a tóny hořké čokolády, kávy a sušeného ovoce
  • V Polsku se vaří už od roku 1881
  • Polsko je světovou velmocí v tomto stylu
  • Původně vznikl jako náhrada za Russian Imperial Stout v baltské oblasti v době blokády britského zboží na kontinent Napoleonem.
  • Má plné tělo, hustou pěnu, tmavá hnědá až černá barva.
  • Já jsem si vybral verzi nakuřovaného baltského Porteru z receptů v Pivařce.

Recept Baltic Porter

Celý recept zde.

Slady

  • Nakuřovaný
  • Vídeňský
  • Munich I.
  • Carafa III.
  • Crystal
  • Čokoládový pšeničný

Chmely

  • Hlávky čerstvého žateckého
  • Premiant
  • Sladek

Kvasinky

Safale W34/70

Průběh vaření

Nakuřovaný slad zahalil celou místnost do krásné uzené vůně.

Nejprve jsem přidal na rmutování světlé slady. Tmavé slady jsem přidal až při 72°C. To by mělo zajistit vyšší plnost těla a větší sladovost.

Do chmelovaru jsem přidal vlastní vypěstovaný chmel. Zapomněl jsem ho zvážit za suchého stavu a za mokrého to už nemělo smysl. Takže moje míra je jedna miska.

OG mi bohužel vyšla dost nízko. Stalo se mi to v poslední době s vícero recepty a myslím si, že to je tím, že jsem u G30 upgradoval na trochu jiný scezovací koš a cirkulace tam taky probíhá trochu jinak. Domnívám se, že jsem nikdy moc neřešil míchání a tím, jak nedochází k pořádnému přečerpání sladiny, tak nedochází k dostatečně účinnému rmutování – jinými slovy, dostanu méně cukrů ze sladu a výsledkem je pak o dost slabší pivo.

Konkrétně to vyšlo na 1056 místo plánovaných 1070. To je opravdu velký rozdíl.

Napsat komentář