Rubriky
Recepty vaření piva Vaření piva

Výroba piva + recept: Coconut Milkshake IPA

Mám za sebou vaření NEIPA a tentokrát jsem chtěl něco více lahodného, hutného a ovocného. Narazil jsem na styl coconut milkshake a okamžitě mě to zaujalo a musel jsem to hned vyzkoušet uvařit.

Původní recept na NEIPA zde a druhý pokus zde.

Recept Coconut Milkshake IPA

Celý recept na Grainfather community.

Voda:

  • Mash: 21 l
  • Sparge: 11,5 l
  • Celkem: 32,5 l
  • Odpar: 3-4 l

Slady:

  • Pale ale
  • Crystal
  • Ovesné vločky

Chmely

  • Columbus
  • Sabro
  • Mosaic

Extra

  • Kokosové chipsy
  • Laktóza

Kvasinky

  • Safale US-05 – 2 balíčky
  • Pro větší prokvašení jsem dal pro jistotu 2 balíčky

Očekávané hodnoty

  • OG: 1062
  • FG: 1015
  • EBC: 10,8
  • IBU: 35,5
  • ABV: 6,17 %

Záměr vaření piva

Cílem je chuťově výrazné a silné pivo, které bude velmi pitelné a charakteristické svou čerstvou chutí i vůní.

Chuť kokosu a vůně ovoce. Příjemná hořkost.

Zakalené barva a vyšší plnost těla.

Střední až vyšší prokvašení.

Poznámky z vaření

  • Vodu jsem dal ze 100 % kupovanou, protože jsem měli menší problém s vodou ze studně a nechci riskovat nějaké nežádoucí chutě.
  • Novinkou je pro mě přidání laktózy již při vystírání.
  • Nově jsem si také objednal přesné množství všech sladů v jednom balení a dost mi to usnadnilo práci, stačilo jen vše nasypat a zamíchat.
  • Barva během rmutování je opět tmavší (i přes slady s nízkým EBC), než byl předpoklad. Je to pravděpodobně tím, že dávám hodně hustý slad. A trochu tmavší barvu má slad crystal.
  • Barva je po chmelovaru opravdu tmavá, do hněda.
  • Kokos krásně voní, ale doporučuji ho dát raději do filtračního sáčku, hopspider na to zřejmě nestačí. Kokos také trochu ucpal čerpadlo a bylo nutné pouštět opakovaně, dokud se nerozběhlo.
  • Tentokrát jsem chladil zbytečně dlouho a výsledná teplota mladiny byla kolem 16 °C a musel jsem poté zase mladinu ohřát alespoň na 18. Příště vypnu chlazení v 1/3 a zbytek již bez chlazení.
  • Bohužel se mi opět nepodařilo filtrovat mladinu pomocí sáčku, takže zase čistý nefiltr 🙂
  • Po cca 10 dnech kvašení a naměření ustálené hustoty, jsem přidal 150 g kokosu v sáčku a nechal další 3 dny.

Naměřené hodnoty

  • OG: 1074
  • FG: 1022
  • ABV: 6,8 %

Fotky z vaření piva

První ochutnávky

  • Na konci kvašení: Hořkost, sladkost, trochu kokos.
  • Po 2 dnech přidaného kokosu za studena: Příjemná hořkost a intenzivní chuť kokosu. Pěkná zakalená barva do žluta.
  • 17.1. 23 (konec druhotného kvašení mimo lednici): Intenzivní chuť i vůně kokosu, sladkost mandarinek s doznívající hořkostí grepu a koření. Hutná a plná konzistence. Barva oranžovo zlatá, mírně zakalená. Chuťově velmi pitelné a vyvážené. Alkoholově silné pivo.
  • Vypadá to, že tento recept se zařadí mezi moje TOP recepty.
  • 24.1.23: Toto pivo mi prakticky chutná hned od prvního ochutnání, dnes jsem byl ale ještě více překvapen, když jsem během ochutnávání na jazyku ucítil chuť marcipánu. Skoro jako kdybych jedl hořkou čokoládu s marcipánem, opravdu lahůdka 🙂
  • Jediné co bych asi změnil je ta barva. Líbilo by se mi, pokud pivo s touhle chutí bylo buď úplně tmavé, nebo do žluta. Ale to už jen jen estetická záležitost po potěchu oka a individuální preference.
  • ostatně můj vzorový recept od Zichovce má právě barvu zakaleného džusu. Takže příště bych vynechal slad crystal a dal tam více světlého sladu, nebo více vloček pro zakalenější barvu.

Další recepty

Mohl by vás zajímat – Seriál: Domácí vaření piva.

Napsat komentář