Jak jsem vařil pořádný tmavý pirátský imperial Porter s přídavkem rumu, švestek. Čokoládový slad, aromatické americké chmely a macerování švestek v rumu.
Tento recept vychází z dvou mých původních receptů: Imperial Stout a English Porter. Z každého jsem si vzal to, co se mi na daném receptu povedlo. U Imperial Stout to byla výborná kombinace hořkosti, síly a lehce karamelová chuti, u Porteru to byla lahodná chuť čokolády připomínající dezert ke kávě.
Aby byl recept něčím zase nový a netradiční, tak jsem přidal švestky macerované v tmavém rumu. Zde vděčím za inspiraci pivu od Crazy Clown, které jsem ochutnával poslední Vánoce. Můj předpoklad je totiž takový, že pivo bude dlouze zrát, a rád si jej vychutnám během vánočních svátků.
Celý recept zde: IMPERIAL PORTER.
Recept stručně
Slady:
- Maris Otter
- Crystal
- Rýžové vločky
- Čokoládový
- Kandovaný cukr tmavý
Chmely:
- Magnum
- Chinook
- Amarillo
Extra:
- 2 malé balení sušených švestek
- Půl sklenice tmavého rumu Bacardi
Kvasnice:
- Nothingham High performance
Záměr
- Dosáhnout silného tmavého piva typu Imperial
- Čokoládovou chuť, s příchutí švestek a rumu
- Citrusové aroma chmelu a přiměřená hořkost
- Pivo by mělo připomínat dezertní portské
Průběh vaření
Dlouho jsem nevařil a samozřejmě se to zase projevilo mojí nedbalostí. Zapomněl jsem totiž vložit filtr a během rmutování se mi neustále ucpávala cirkulační trubka.
Vyřešil jsem to tak, že po scezování jsem sladinu přelil a vložil do varného hrnce filtr dodatečně, protože jinak bych měl problém i při přečerpávání do kvasné nádoby.
Bohužel špatné rmutování vedlo ve výsledku k nižší OG, než jsem plánoval. Konkrétně vyšlo 1064 místo 1070.
Nakonec se podařilo a zbytek vaření už bylo bez problému.
Obával jsem se, že si mi znovu stane vypěnění kvasné nádoby během kvašení, ale vzhledem k nízké OG to ani moc nehrozilo a taky se tak nestalo.
Přidání šestek do rumu
Švestky jsem maceroval cca týden. Chtělo by to možná delší dobu, ale dal jsem je tam na poslední chvíli, takže jsem neměl moc na výběr.
Švestky jsem následně dal do sáčku (na studené chmelení) a nechal ještě v kvasné nádobě po dobu 5 dnů. Zbytek rumu jsem také nalil do mladiny. Výsledkem by mělo být silnější pivo s příchutí rumu a švestek.
Foto
První ochutnávky
Po skončení sekundárního kvašení (25.8.)
Neodolal jsem a musel jsem udělat první ochutnávku. Zatím je to takové hodně kávové a se silným ocasem od alkoholu. Bohužel vůbec necítím čokoládu ani nějaké chmelové tóny citrusů. Dám tomu nějaký čas na zrání.
5. 9.
Chuť už je trochu lepší, projevují se chutě čokolády a karamelu. Stále je cítit výrazný alkoholový ocas. Pitelné to už je. Dám tomu více času.