Rubriky
Recepty vaření piva

Azacca Kveik Ale: Výroba piva za 3 dny

V tomto receptu jsem vyzkoušel norský typ kvasnic Kveik. Zajímavostí těchto kvasnic je, že kvasí při teplotě kolem 30-40 °C a v extrémně krátké době (kolem 3 dnů). Zároveň jsem chtěl vyzkoušet i zajímavý chmel Azacca s tropickým aromatem.

Parametry receptu

Celý recept na Grainfather community.

Stručná charakteristika Kveik

  • Kvasnice Kveik jsou původem z Norska.
  • Tradiční norská kultura kvasnic udržovaná Sigmund Gjernes od roku 1980.
  • Teplotní rozsah 35 – 40 °C, rychlé prokvašení (2-3 dny).
  • Prokvašení střední až vysoké.
  • Tolerance na alkohol až 12 %.

Voda:

  • Mash: 18 l
  • Sparge: 16 l
  • Celkem: 34 l

Slady:

Tentokrát použiju pouze jeden slad a maximálně tím zjednoduším recept.

  • Maris Otter

Chmely

Pouze jeden chmel, má výrazné aroma po tropickém ovoci s nádechem borovice.

Senzorický profil/aroma: tropické ovoce, citrusové, tóny manga, ananasu, mandarinky a borovice.

  • Azzaca

Kvasinky

Kveik Ale

Očekávané hodnoty

  • OG: 1046
  • FG: 1007
  • IBU: 34,7
  • ABV: 5,18 %

Záměr vaření piva

Velmi pitelné, osvěžující pivo s tropickou příchutí. Světlé až zlatavě zakalené barvy. Velmi rychle hotové (3-5 dní) a k okamžité konzumaci.

Poznámky z vaření

  • Na tomhle receptu se mi líbí jeho jednoduchost. Jeden slad, jeden chmel a kvasinky kvasící extrémně rychle.
  • Všechno bez problému. Měl jsem hotovo tak o 3 h dříve.
  • Při chlazení jsem se opět dostal zbytečně nízko a místo plánovaných 35 jsem dosáhl 25 °C. Musel jsem tedy následně zahřívat kvasnou nádobu.

Fotky z vaření piva

Kvašení

  • Vykvašeno bylo dle hustoty za 3 dny. Další dva dny jsem ještě dělal cold crash.
  • Reálně ovšem kvašení probíhalo mnohem déle. Poznám to i podle toho, že úplně čerstvé (nedokvačené) pivo mi nedělá moc dobře v žaludku a způsobuje u mě nadýmání.

Naměřené hodnoty

  • OG: 1066
  • FG: 1012
  • ABV: 7,1 %

První ochutnávky

  • První ochutnávka po cold crash: Ještě jsou tam hodně cítit kvasnice a zejména můj žaludek to prožívá velmi nelibě. Toto se mi zatím stávalo jen u kvasnic safale S-04. Jinak je chuť připomínající meruňkový nebo broskvový kompot. Trochu mi to připomíná mojí NEIPA 2, jen méně alkoholové. Jinak je to takové chuťově lehké pivo.
  • 29. 3. 23: Kvasnice už tolik nedominují a chuť se ustálila. Stále velmi příjemná chuť meruněk/broskví/mandarinek s příjemnou intenzivní hořkostí. Pivo je pěkně zakalené (skoro jako NEIPA) a připomíná jablečný juice. Alkohol tam není skoro vůbec cítit.

Další recepty

Napsat komentář