V tomto receptu jsem vařil společně s kolegou tradiční tmavý sweet stout.
Recept Coffee Stout
Množství pro 23 l.
- Celkem vody: 32,42 l
- Voda na vaření: 18,42 l
- Voda na vyslazení: 14 l
- Voda odpařená: 2 l
Očekávané hodnoty dle Grainfather app:
- EBC: 58
- IBU: 25,5
- ABV (alkohol): 5,11 %
Slad
- Pale ale – 3 400 g
- Mnichovský slad – 500 g
- Čokoládový slad – 500 g
- Crystal ebony – 250 g
- Karamelový slad – 200 g
- Pražený ječmen – 200 g
Chmel
- Fuggles (60 min., vaření)
Kvasinky
Safale S04 (1 balení)
Postup domácího vaření
- Rmutování 1: 52 °C – 20 min.
- Rmutování 2: 65 °C – 60 min.
- Rmutování 3: 72 °C – 5 min.
- Odrmutování: 78 °C – 10 min
- Kvašení: 18 °C – 10 dní
Příprava ingrediencí
Příprava mnoha voňavých sladů a následné vážení do jedné nádoby.
Potřebné množství vody a zapnutí ohřevu.
Rmutování
Připravil jsem čerpadlo a spustil pumpu pro automatické míchání.
Scezování
Po odrmutování, následuje zvednutí nástavce a poté vyslazování (14 l) ohřáté vody.
V případě tohoto receptu je třeba počítat s pomalejším odtékáním vody přes síto, protože je zde hodně sladů a poměrně velká hustota mláta.
Poté jsem nástavec sundal a zapnul ohřev pro varnou teplotu.
Chmelovar
U chmelovaru nebyl žádný problém. Vše proběhlo poměrně rychle a přidával jsem pouze jeden chmel na 60 min.
Chlazení
Chlazení tentokrát trvalo cca 1-1,5 h.
Fermentační nádoba
Zchlazenou mladinu jsme poté přečerpali do kvasné nádoby.
Bohužel jsem omylem špatně zašrouboval stáčecí kohout a mladina nám začala trochu otékat s fermentační nádoby.
Museli jsem zastavit čerpadlo a rychle vyměnit za jiný fermentační kbelík, kde byl stáčecí kohout utažen přesně.
Zároveň se nám však nakonec čerpadlo zaneslo a přestalo čerpat mladinu. Museli jsem tedy přejít ke klasickému ručnímu přelití 🙂
Později jsme zjistili, že jemné částečky některých sladů zanesly čerpadlo a bylo nutné ho pořádně vyčistit.
Počáteční hustotu mladiny jsem naměřil 1 046.
Množství nakonec bylo jen 19,5 l.
Kvašení
Tentokrát se nám podařilo dodržet přesnou teplotu zchlazení a mohl jsem hned přidat rozkvašené kvasinky.
Kvasná zátka nejprve vůbec nepracovala a měl jsem obavu, že je to tím, že není dostatečně utěsněná. Pro jistotu jsme jí tedy ještě více utěsnil.
Druhý den už intenzivně bublala 🙂
Třetí den bublala ještě více.
A další den již bublat přestala.
Prvotní kvašení probíhalo necelý týden.
Měření hustoty
Konečnou hustotu jsem naměřil 1014. Výpočet alkoholu vyšel 4,2 %.
Lahvování
Ochutnávka
První ochutnávka týden po dokvašení.
Chuť: káva, hořkost, pražené slady
Necítím tam zatím moc karamelový a čokoládový slad, pivo je spíše více suché. Příjemná plnost těla.
Barva: temně černá
Nechám ještě několik týdnů zrát a uvidíme, jak se změní chuť.
2 reakce na „Domácí výroba piva + recept: Coffee Stout“
Čau, sledovat vaření u tebe bylo super. Tedy jak se to vezme. Díky této zkušenosti jsem nakoupil zase další výbavu na vaření piva :D… Už toho mám doma pěknou sbírku.
Vaření zmiňuji v článku u sebe: https://www.janharsa.cz/clanky/2023/evoluce-homebrewera
Díky za článek, super počtení 🙂 No jo, člověk by se neměl omezovat v tom, co ho baví přece :))