Rubriky
Recepty vaření piva Vaření piva

Domácí výroba piva + recept: Coffee Stout

V tomto receptu jsem vařil společně s kolegou tradiční tmavý sweet stout.

Recept Coffee Stout

Množství pro 23 l.

  • Celkem vody: 32,42 l
  • Voda na vaření: 18,42 l
  • Voda na vyslazení: 14 l
  • Voda odpařená: 2 l

Očekávané hodnoty dle Grainfather app:

  • EBC: 58
  • IBU: 25,5
  • ABV (alkohol): 5,11 %

Slad

  • Pale ale – 3 400 g
  • Mnichovský slad – 500 g
  • Čokoládový slad – 500 g
  • Crystal ebony – 250 g
  • Karamelový slad – 200 g
  • Pražený ječmen – 200 g

Chmel

  • Fuggles (60 min., vaření)

Kvasinky

Safale S04 (1 balení)

Postup domácího vaření

  • Rmutování 1: 52 °C – 20 min.
  • Rmutování 2: 65 °C – 60 min.
  • Rmutování 3: 72 °C – 5 min.
  • Odrmutování: 78 °C  – 10 min
  • Kvašení: 18 °C  – 10 dní

Příprava ingrediencí

Příprava mnoha voňavých sladů a následné vážení do jedné nádoby.

Potřebné množství vody a zapnutí ohřevu.

Rmutování

Připravil jsem čerpadlo a spustil pumpu pro automatické míchání.

Scezování

Po odrmutování, následuje zvednutí nástavce a poté vyslazování (14 l) ohřáté vody.

V případě tohoto receptu je třeba počítat s pomalejším odtékáním vody přes síto, protože je zde hodně sladů a poměrně velká hustota mláta.

Poté jsem nástavec sundal a zapnul ohřev pro varnou teplotu.

Chmelovar

U chmelovaru nebyl žádný problém. Vše proběhlo poměrně rychle a přidával jsem pouze jeden chmel na 60 min.

Chlazení

Chlazení tentokrát trvalo cca 1-1,5 h.

Fermentační nádoba

Zchlazenou mladinu jsme poté přečerpali do kvasné nádoby.

Bohužel jsem omylem špatně zašrouboval stáčecí kohout a mladina nám začala trochu otékat s fermentační nádoby.

Museli jsem zastavit čerpadlo a rychle vyměnit za jiný fermentační kbelík, kde byl stáčecí kohout utažen přesně.

Zároveň se nám však nakonec čerpadlo zaneslo a přestalo čerpat mladinu. Museli jsem tedy přejít ke klasickému ručnímu přelití 🙂

Později jsme zjistili, že jemné částečky některých sladů zanesly čerpadlo a bylo nutné ho pořádně vyčistit.

Počáteční hustotu mladiny jsem naměřil 1 046.

Množství nakonec bylo jen 19,5 l.

Kvašení

Tentokrát se nám podařilo dodržet přesnou teplotu zchlazení a mohl jsem hned přidat rozkvašené kvasinky.

Kvasná zátka nejprve vůbec nepracovala a měl jsem obavu, že je to tím, že není dostatečně utěsněná. Pro jistotu jsme jí tedy ještě více utěsnil.

Druhý den už intenzivně bublala 🙂

Třetí den bublala ještě více.

A další den již bublat přestala.

Prvotní kvašení probíhalo necelý týden.

Měření hustoty

Konečnou hustotu jsem naměřil 1014. Výpočet alkoholu vyšel 4,2 %.

Lahvování

Ochutnávka

První ochutnávka týden po dokvašení.

Chuť: káva, hořkost, pražené slady

Necítím tam zatím moc karamelový a čokoládový slad, pivo je spíše více suché. Příjemná plnost těla.

Barva: temně černá

Nechám ještě několik týdnů zrát a uvidíme, jak se změní chuť.

Jaké další recepty jsem vařil:

2 reakce na „Domácí výroba piva + recept: Coffee Stout“

Napsat komentář