Tenhle recept mě napadl, když jsem si pochutnával na čokoládě s karamelem a solí. Zní to jako pěkná prasárna, ale ty chutě k sobě jdou překvapivě dobře. A proč to tedy nezkusit i s receptem na pivo 🙂
Parametry receptu
Celý recept na Grainfather community.
Další inspirací pro mě byl recept v Pivařce a stejný recept, který jsem uvařil cca 2 roky zpátky a byl velmi povedený. Navíc jsem přidal sůl, laktózu a dubové třísky.
Voda:
- Mash: 22 l
- Sparge: 12 l
- Celkem: 34 l
Slady:
- Pale ale
- Caraaroma
- Ovesné vločky
- Čokoládový
- Carafa II
- Carafa special I
- Kandovaný cukr
Chmely
- Columbus
- Chinook
- Amarillo
Kvasinky
Mangrove Jack´s new world strong – 2 balení
Přídavky
- Laktóza
- Jedlá kuchyňská sůl
- Dubové třísky
Očekávané hodnoty
- OG: 1068
- FG: 1010
- IBU: 55
- ABV: 7,61 %
Záměr vaření piva
Mým cílem je v tomto receptu dosáhnout silného a sladko slaného piva s příjemnou hořkostí. Cílem je také větší prokvašení a vytvořit silné pivo.
Rmutování: Delší nižší cukrotvorná teplota (75 min.) pro větší prokvašení. Zde se bude trochu střetávat záměr vyššího prokvašení a zároveň potřeba udělat příjemně plné a sladké pivo 🙂
Kvasnice jsem zvolil pro vyšší prokvašení a 2 balení.
Zařadil jsem delší chmelovar pro zvýšení síly piva.
Pro více cukrů jsem ještě přidal laktózu a kandovaný cukr. Laktózu i kandovaný cukr přidám až na začátek chmelovaru. Tím se zvýší cukernatost a výsledný alkohol.
Barva by měla být do hněda, ale vzhledem k dlouhému varu může být spíše do černa.
Slady jsem rozdělil na dvoje sypání. Výrazné slady (čokoládový, carafa, atd.) je lepší dát až na vyšší cukrotvornou teplotu.
Poznámky z vaření
- Nejprve jsem dal první dávku sypání při 52 °C (světlé slady) a poté tmavé/pražené slady při 72 °C.
- Na začátku chmelovaru jsem přidal laktózu, kandovaný cukr a sůl.
- Ve výsledku jsem dal tmavé slady pouze cca 10 min a říkal jsem si zpětně, jestli to nebyla příliš krátká doba na vyšší cukrotvornou teplotu.
- Tmavé slady vytvořily příjemnou vůni kávy.
- Hezká kakaová barva mladiny a vůně nugátu po zchlazení.
- Vaření bylo naprosto bez problému, i přes mnoho přidaných kroků a igrediencí.
- Zapomněl jsem bohužel udělat whirpool na konci chmelovaru.
Fotky z vaření piva
Kvašení
Druhý den pro zakvašení mi bohužel přetekla pěna a dostala se všude (včetně kvasné zátky) a vytekla z fermentační nádoby ven.
Musel jsem tedy vše očistit, vydezinfikovat a asi pětkrát za sebou jsem odebíral nově vzniklou pěnu. Trochu hrnečku vař :))
Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem vše přečerpal do čisté fermentační nádoby a místo kvasné zátky jsem nasadil hadičku a jako bublák jsem použil další nádobu s horkou vodou a sanitací.
Proč se to stalo netuším. Množství bylo 22 l, takže žádný extrém. Kvasinek jsem dával dva sáčky, kvůli tomu, že se jedná o silné pivo. Jediný rozdíl vidím v tom, že jsem použil jiné kvasinky.
Zřejmě příliš mnoho cukrů v daném množství, bouřlivé kvašení a příliš mnoho produkovaného CO2 🙂
19.1.23: Hustota se dva dny již nezměnila a zůstala na 1022, tak jsem přidal dubové třísky a nechal další 3 dny.
Naměřené hodnoty
- OG: 1078
- FG: 1022
- ABV: 7,3 %
První ochutnávky
- Před stočením do lahví (22.1.23): Cítím v tom ty dubové třísky, ale zatím ta chuť není nijak extra zajímavá, spíše divná. Jinak hořkost, trochu kyselosti a karamel. Předpokládám, že se to vyřeší zráním.
- Konec druhotného kvašení (29.1.23): Cítím tam jemnou sladkost, karamel, trochu svíravá dochuť (zřejmě ty dubové třísky). Vůbec tam není cítit hořkost chmele. Nechám to uzrát tak cca 2 měsíce a uvidí se.
- Další ochutnávka plánovaná na konec března.
- Samozřejmě jsem to nevydržel a ochutnal dříve (6. 2. 23): Karamel, krémová chuť, vanilka, dubová příchuť a na konci jemná hořkost.
- 5.3.23: Konečně zmizela ostrá chuť dřevěných třísek a nyní je cítit intenzivně hořká čokoláda, káva a pražené tóny. Mírně je cítit sůl a krémová chuť laktózy. Příjemná doznívající hořkost chmele.