Rubriky
Domácí výroba piva + recepty Recepty vaření piva Vaření piva

Domácí výroba piva + recept: Imperial Salted Stout

Tenhle recept mě napadl, když jsem si pochutnával na čokoládě s karamelem a solí. Zní to jako pěkná prasárna, ale ty chutě k sobě jdou překvapivě dobře. A proč to tedy nezkusit i s receptem na pivo 🙂

Parametry receptu

Celý recept na Grainfather community.

Další inspirací pro mě byl recept v Pivařce a stejný recept, který jsem uvařil cca 2 roky zpátky a byl velmi povedený. Navíc jsem přidal sůl, laktózu a dubové třísky.

Voda:

  • Mash: 22 l
  • Sparge: 12 l
  • Celkem: 34 l

Slady:

  • Pale ale
  • Caraaroma
  • Ovesné vločky
  • Čokoládový
  • Carafa II
  • Carafa special I
  • Kandovaný cukr

Chmely

  • Columbus
  • Chinook
  • Amarillo

Kvasinky

Mangrove Jack´s new world strong – 2 balení

Přídavky

  • Laktóza
  • Jedlá kuchyňská sůl
  • Dubové třísky

Očekávané hodnoty

  • OG: 1068
  • FG: 1010
  • IBU: 55
  • ABV: 7,61 %

Záměr vaření piva

Mým cílem je v tomto receptu dosáhnout silného a sladko slaného piva s příjemnou hořkostí. Cílem je také větší prokvašení a vytvořit silné pivo.

Rmutování: Delší nižší cukrotvorná teplota (75 min.) pro větší prokvašení. Zde se bude trochu střetávat záměr vyššího prokvašení a zároveň potřeba udělat příjemně plné a sladké pivo 🙂

Kvasnice jsem zvolil pro vyšší prokvašení a 2 balení.

Zařadil jsem delší chmelovar pro zvýšení síly piva.

Pro více cukrů jsem ještě přidal laktózu a kandovaný cukr. Laktózu i kandovaný cukr přidám až na začátek chmelovaru. Tím se zvýší cukernatost a výsledný alkohol.

Barva by měla být do hněda, ale vzhledem k dlouhému varu může být spíše do černa.

Slady jsem rozdělil na dvoje sypání. Výrazné slady (čokoládový, carafa, atd.) je lepší dát až na vyšší cukrotvornou teplotu.

Poznámky z vaření

  • Nejprve jsem dal první dávku sypání při 52 °C (světlé slady) a poté tmavé/pražené slady při 72 °C.  
  • Na začátku chmelovaru jsem přidal laktózu, kandovaný cukr a sůl.
  • Ve výsledku jsem dal tmavé slady pouze cca 10 min a říkal jsem si zpětně, jestli to nebyla příliš krátká doba na vyšší cukrotvornou teplotu.
  • Tmavé slady vytvořily příjemnou vůni kávy.
  • Hezká kakaová barva mladiny a vůně nugátu po zchlazení.
  • Vaření bylo naprosto bez problému, i přes mnoho přidaných kroků a igrediencí.
  • Zapomněl jsem bohužel udělat whirpool na konci chmelovaru.

Fotky z vaření piva

Kvašení

Druhý den pro zakvašení mi bohužel přetekla pěna a dostala se všude (včetně kvasné zátky) a vytekla z fermentační nádoby ven.

Musel jsem tedy vše očistit, vydezinfikovat a asi pětkrát za sebou jsem odebíral nově vzniklou pěnu. Trochu hrnečku vař :))

Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem vše přečerpal do čisté fermentační nádoby a místo kvasné zátky jsem nasadil hadičku a jako bublák jsem použil další nádobu s horkou vodou a sanitací.

Proč se to stalo netuším. Množství bylo 22 l, takže žádný extrém. Kvasinek jsem dával dva sáčky, kvůli tomu, že se jedná o silné pivo. Jediný rozdíl vidím v tom, že jsem použil jiné kvasinky.

Zřejmě příliš mnoho cukrů v daném množství, bouřlivé kvašení a příliš mnoho produkovaného CO2 🙂

19.1.23: Hustota se dva dny již nezměnila a zůstala na 1022, tak jsem přidal dubové třísky a nechal další 3 dny.

Naměřené hodnoty

  • OG: 1078
  • FG: 1022
  • ABV: 7,3 %

První ochutnávky

  • Před stočením do lahví (22.1.23): Cítím v tom ty dubové třísky, ale zatím ta chuť není nijak extra zajímavá, spíše divná. Jinak hořkost, trochu kyselosti a karamel. Předpokládám, že se to vyřeší zráním.
  • Konec druhotného kvašení (29.1.23): Cítím tam jemnou sladkost, karamel, trochu svíravá dochuť (zřejmě ty dubové třísky). Vůbec tam není cítit hořkost chmele. Nechám to uzrát tak cca 2 měsíce a uvidí se.
  • Další ochutnávka plánovaná na konec března.
  • Samozřejmě jsem to nevydržel a ochutnal dříve (6. 2. 23): Karamel, krémová chuť, vanilka, dubová příchuť a na konci jemná hořkost.
  • 5.3.23: Konečně zmizela ostrá chuť dřevěných třísek a nyní je cítit intenzivně hořká čokoláda, káva a pražené tóny. Mírně je cítit sůl a krémová chuť laktózy. Příjemná doznívající hořkost chmele.

Další recepty

Napsat komentář