Rubriky
Domácí výroba piva + recepty Recepty vaření piva

Domácí výroba piva + recept: Belgian Tripel

Ačkoliv jsem tento druh piva nikdy nepil (já vím a stydím se za to :)), tak mě nadchla tradice silných belgických klášterních piv. Celá ta pivní kultura Belgie je fascinující a já si chci vyzkoušet jeden z nejznámějších belgických stylů piv.

Toto je také první novoroční pivo, neboť jsem jej vařil 1. 1. 2023 🙂

Parametry receptu

Celý recept na Grainfather community.

Vzhledem k tomu že se jedná o pivo zrající až 6 měsíců a já mám omezené místo, tak jsem se rozhodl pro poloviční várku.

Voda:

  • Mash: 14 l
  • Sparge: 6,5 l
  • Celkem: 20,5 l

Slady:

  • Plzeňský
  • Abbey
  • Carapils

Chmely

  • Žatecký červeňák (2x 20 g)

Kvasinky

Mangrove Jack´s belgian tripel M31

  • Vysoká tolerance k alkoholu.
  • Ovocné a kořeněné chutě.
  • Zrání až 6 měsíců v teplotě do 15°C.

Přídavky

  • Kandovaný cukr

Rmutování

  • Rmutování 1: 43 °C – 5 min.
  • Rmutování 2: 64 °C – 45 min.
  • Rmutování 3: 72 °C – 20 min.
  • Odrmutování: 76 °C  – 10 min

Očekávané hodnoty

  • OG: 1075
  • FG: 1005
  • IBU: 27,4
  • ABV: 9,1 %
  • Barva: Do zlatova

Záměr vaření piva

Cílem je dosáhnout silného belgického piva s ovocnými tóny.

Pro zvýšení cukernatosti je přidán kandovaný cukr.

Chmel je spíše na hořkost, ovocné tóny způsobí kvasinky.

Pivo bude zrát kolem 10 °C minimálně 6 měsíců. Ideálně bych tedy měl mít možnost první konzumace někdy v létě 🙂

Poznámky z vaření

  • Pro tento recept jsem měl bohužel k dispozici pouze 7,6 l kupované vody, zbytek je naše voda ze studny.
  • Kandovaný cukr jsem přidal těsně před chmelovarem.
  • Díky malému objemu (dal jsem poloviční dávku hrnce) všechno trvá mnohem kratší dobu. Zejména pak chlazení 🙂
  • Moc jsem nefotil, protože v podstatě by ty fotky všechny vypadaly podobně jako v jiných receptech.
  • Kvasinek jsem dal pro jistotu 2 balení.
  • Jinak vaření bez problémů, skončil jsem mnohem dříve. Mladina je díky přidanému cukru opravdu hodně sladká.

Fotky z vaření piva

Naměřené hodnoty

  • OG: 1066 (refraktometr), 17 brix
  • OG: 1072 (hustoměr)
  • FG: 1066 (refrak., před korekcí)
  • ABV: 7,7 % (mnohem méně, než byl plán)

První ochutnávky

  • Na konci kvašení: Kyselost, banán (docela jsem se lekl, co jsem to uvařil).
  • O dva dny později: Už tam necítím kyselost, spíše více hořkosti, banán, sladkost.
  • Před stočením do lahví: Chuť už mi přijde v pohodě. Cítím tam sice sladkost banánu, ale ta hořkost to pěkně doplňuje a ve výsledku mi to vlastně chutná. Barva je takový žlutě zakalený juice.
  • Testování chuti (7. 2. 23): Ovocné tóny, estery, intenzivní hořkost. Barva: Zakalený jablečný juice. Hodně přesycené (po otevření láhev vypěnila).

Další recepty

Napsat komentář