Rubriky
Recepty vaření piva Vaření piva

Výroba piva + recept: Nakuřovaný (smoke) Ale

Ačkoliv jsem dosud nebyl nějakým velkým vyznavačem nakuřovaných piv, přesto jsem se rozhodl, že vyzkouším něco nového a uvařím kombinaci hořkého Ale a tradičního nakuřovaného piva německého typu.

Charakteristika receptu:

  • Uzená vůně a chuť nakuřovaného sladu.
  • Příjemná hořkost a ovocné tóny citrusů.
  • Měděná až zlatavá barva.

Recept – výroba piva

Jaké ingredience jsem vybral pro tento recept vaření piva.

Voda

10 litrů kupovaná voda, zbytek voda ze studny (vysoký obsah železa).

  • 22 l mash
  • 11 l sparg
  • Celkem: 33 l
  • Odpar: 2-3 l

Slady:

Dominuje zde hlavně nakuřovaný slad (Beech Smoked Barley Malt).

Nakuřovaný slad (4 kg)

  • Základ pro Rauch bier, nakuřovaný ležák, Kellerbier bier, nakuřovaná speciální piva
  •  Chuť zakulacená uzená, sladově sladká s lehkým vanilkovým a medovým nádechem

Carapils (1,5 kg)

  • Chuť jemná sladová, jemné tóny karamelu
  • Zvýšení plnosti těla

Amber (1 kg)

  • Chuť suchá, sušenková
  • Světlá, polotmavá a tmavá piva, zlepšení pěny

Karamelový (1 kg)

  • Měděná barva
  • 90-100 EBC

Vídeňský (0,5 kg)

  • Chuť: sladké, jemné tóny medu a ořechů (mandle, lískové ořechy)
  • Produkce piv zlatavé barvy a plné chuti

Chmely

Magnum (20 g, 60 min.)

  • Hořkost bez výrazného aroma, kořeněný s charakterem pepře
  • Jedná se o hořkou odrůdu chmele s průměrným až nízkým aroma, používá se především pro dodání základní hořkosti

Chinook (13 g, 30 min)

  • Aroma: kořenité, zemité, borovicové, grapefruitové
  • Aromatická odrůda chmele s vyváženou hořkostí a výrazným aroma

Vaření piva

Tentokrát jsem bohužel neměl moc čas fotit, takže jen několik fotek.

Na druhou stranu asi ani není nutné fotit stále velmi podobné fotky, jako u jiných receptů 🙂

Omylem jsem nechal o hodinu déle chmel chinook na hop stand.

Výsledné prokvašení vyšlo sice ne podle kalkulace, ale ve výsledku lépe, než u předchozích receptů. Silnější pivo 🙂

Slady

Rmutování (mash)

Kvašení

Lahvování

Výsledné hodnoty

  • OG: 1062
  • FG: 1016
  • ABV: 6 %

Ochutnávka piva

První ochutnání: (týden po kvašení) Velmi dobré, vyvážené, chutě se dobře propojují. Velmi pitelné. Ovocná dochuť.

Barva: Medově zlatá.

Vůně: Uzená, kouř.

Chuť: Uzené, grep, pomelo, hořkost.

Celkový dojem: Jsem příjemně překvapený. Čekal jsem, že ta uzená chuť bude příliš intenzivní, nebo že bude příliš velká hořkost (kvůli delšímu hopstand).

Asi to nebude pivo, které by chutnalo každému, ale kdo má rád hořkost a intenzivní chuť, tak mu bude šmakovat.

Ta uzená chuť mě tam vůbec nijak neblokuje ostatní chutě a není nijak extra dominantní, spíše jako takové zajímavé doplnění.

Mě to asi nejvíce připomíná uzené solené mandle, které mám velmi rád 🙂

Ochutnávání v čase

12. 1. 2023 – Velmi vyvážená chuť. Dobrá hořkost v kombinaci s mírně uzenou chutí + ovocné tóny grepu a citrusů. Dobrá nasycenost i pitelnost. Zatím nejlepší pivo, které jsem uvařil dle chuti, vůně a pitelnosti.

Pěkná čirost, barva a jen minimum zbytkových kvasinek.

Již uvařená piva + recepty:

Mohl by vás zajímat i Seriál: Domácí vaření piva.

Napsat komentář