Rubriky
Recepty vaření piva Vaření piva

Výroba piva + recept: Irish Red Ale

Toto je můj první recept, který jsem z větší části tvořil a designoval dle svojí představy a preferencí. Tak uvidíme, zda se výsledek zadaří.

Recept v sobě kombinuje moje oblíbené parametry:

  • Tmavě červená až rubínová barva
  • Ovocné tóny na začátku a příjemná hořkost na konci
  • Chuť po trpkém ovoci a vůně citrusu, máty a pomeranče

Recept – výroba piva

Jaké ingredience jsem vybral pro tento recept vaření piva.

Voda

6 litrů kupovaná voda, zbytek voda ze studny (vysoký obsah železa)

  • 24 l do hrnce
  • 12 l na vyslazování
  • Celkem: 36 l
  • Odpar: 2-3 l

Slady:

Důvod výběru a množství sladu je ten, že jsem využil i zbytky sladů z jiných receptů.

Pale ale (2 kg)

  • Základ pro ale, ipa a stout
  • Barva 5,5-7,5 EBC

Crystal (1,9 kg)

  • Chuť karamelu
  • Barva jantaru

Carared (1,1 kg)

  • Karamel, med a sušenky
  • Vínová barva

Karamelový (1 kg)

  • Měděná barva
  • 90-100 EBC

Carapils (0,6 kg)

Mnichovský (1,1 kg)

Chmely

Amarillo (25 kg, 60 min)

  • Aroma: citrusy, grepfruit
  • Senzorický profil: květinové, citrusové, grapefruitové, pomerančové, melounové, meruňkové a broskvové

Fuggles (30 g, 20 min)

  • Tradiční odrůda v Anglii
  • Senzorický profil: jemné, příjemně chmelové, kořeněné, zemité, s tóny máty, květin a decentním ovocným nádechem

Columbus (20 g, 15 min, hop stand)

  • Ostré aroma
  • Senzorický profil:  kořeněná příchuť kari a tabáku doplněná citronovou trávou, pomerančovou kůrou, vanilkou a marcipánem.
  • Vzhledem k silné hořkosti, přidal jsem až na hop stand

Kvasinky

Safale S-04

Předpoklad vyrobeného piva

Výsledné pivo by tedy mělo mít tmavě červenou barvu. Ovocné chutě a vůně, med, karamel, vanilka, marcipán, máta a kari. Příjemná hořkost kolem 36,4 IBU a alkohol kolem 5,95 %.

Recept na Grainfather community.

Vaření piva

Postup vaření piva dle fotek.

Příprava sladů

Rmutování

Míchání pomocí čerpadla

Scezování

Scezování a vyslazování

Chmelovar

Chmelovar a hopspider na chmel

Chlazení

Fermentační nádoba

Kvašení

Měření hustoty

  • OG: 1060
  • FG: 1026
  • ABV: 4,5 %

Lahvování

Ochutnávka

První ochutnávka po druhotném kvašení: Hodně cítit karamel, trochu káva, intenzivní hořkost.

Druhá ochutnávka (14 dní zrání): Karamel tam už necítím. Chuť grepu, pomeranče a příjemná hořkost.

Barva: Červeno hnědá, spíše tmavší. Do ruda.

Chuť: Grep, pomeranč, zemitost.

Vůně: Ovoce, citronová tráva.

Závěr: Velmi dobré pivo. Docílil jsem přesně té chuti, kterou jsem chtěl.

Původně jsem si myslel, že to pivo chutná úplně jinak, než byl záměr. Ale ukazuje se, že není radno podceňovat dostatečné zrání 😀

Mohla být trochu světlejší barva a mělo více prokvasit, ale jinak velmi pitelné.

Příště bych dal kvasinky safale US-05 a delší nižší cukrotvornou teplotu při rmutování, možná i méně sladu nebo více vody pro méně tmavou barvu.

Update 18. 1. 23: Čím dál lepší chuť. Je tam příjemná hořkost společně s takou nevtíravou karamelovou sladkostí a občas tam cítím i lískové oříšky.

Jaké jiné recepty jsem vařil

Podívejte se na další recepty, které jsem doma v minipivovárku vařil:

Mohl by vás zajímat – Seriál: Domácí vaření piva.

Napsat komentář