Rubriky
NEIPA styl

Belgická NEIPA (VII.)

Toto je můj sedmý pokus na uvaření mého oblíbeného amerického stylu NEIPA. Posledně se mi NEIPA zas tolik nepovedla a rozhodl jsem se udělat nějaké změny.

Recept zde: Grainfather.

NEIPA: recept

Co jsem změnil a jaký je rozdíl v receptu.

Původní recepty, které jsem vařil, najdete zde:

Co jsem změnil

  • Nedával jsem laktózu.
  • Voda pouze z naší studny (více železa).
  • Mírně jsem upravil slady, ale více méně poměr zůstává stejný.
  • Přidal jsem nový chmel Nectaron a nechal původní Nelson Sauvin.
  • Vyměnil jsem kvasnice na belgické pro klášterní silná piva.

Použité chmely

  • Magnum
  • Cascade
  • Sauvine
  • Nectaron

Chmel Nectarine

Nabízí opravdu intenzivní aroma tropického ovoce – mučenka, ananas, grepfruit a broskve.

Naměřené hodnoty

  • OG: 1050
  • FG: 1010
  • IBU: 48
  • ABV: 5,2 %

Foto

Ochutnávky

  • Nádherná vůně tropického ovoce, lehká a osvěžující chuť ovoce a hořkosti.
  • Velmi pěkná zakalená barvu džusu – konečně!
  • Trochu jsou cítit i belgické kvasnice, ale opravdu jen pro trénovaného degustátora (což nejsem, ale nějaká belgická piva už jsem pil a rozeznám to).
  • Alkoholově to vyšlo nízko, ale na léto ideální.
  • Neměnil bych skoro nic, chutná výborně.
  • Když jsem dopíjel poslední lahev, tak jsem si tak říkal, že tohle je asi nejlepší pivo, co jsem zatím uvařil. To pivo chutnalo tak lahodně a pitelně, že jsem ho vypil skoro na jeden zátah 🙂
  • Jasně, možná je to tím, že jsem v poslední době neměl žádná jiná vlastní piva, ale nějak si čím dál více uvědomuju, že je propastný rozdíl mezi komerčně nabízenými pivy a tím, co si člověk uvaří doma z kvalitních sladů a chmele. Pokud se vám tam náhodou nedostane nějaká infekce, tak je to to nejlepší pivo. A samozřejmě je to také o nějakém ladění pro vyváženou chuť, pěknou barvu a vůni. Ale zrovna na tomhle receptu je hezky vidět, jak se mi první várky skoro vůbec nepovedly a tahle poslední konečně připomíná ten styl, který jsem chtěl a ještě tomu dodává něco navíc.

Napsat komentář