Rubriky
Domácí výroba piva + recepty Vaření piva

Original English IPA: recept vaření piva

Zatoužil jsem uvařit si tradiční recept IPA. Ale ne ten, který asi zná většina lidí a vyznačuje se tím, že je hodně hořký a zároveň obsahuje různé citrusové a grepové chutě. Většina z nás ochutnala spíše americkou IPA. Já ovšem chci tentokrát uvařit anglickou IPU, která se více podobá receptu z 19. století.

Parametry receptu

Celý recept na Grainfather community.

Stručná historie stylu

Inspirací mi byly různé recepty na internetu a YouTube videa tradičních receptů anglické IPA.

Anglická IPA vznikla jako pivo, které se vozilo do Indie (odtud pozdější název India Pale Ale) a následně bylo i velmi oblíbené pro Angličany, kteří se vrátili z Indie. Jeden čas se stala IPA velmi poptávaným nápojem v Londýně.

To, že bylo pivo výrazně více nachmelené a silnější kvůli dlouhé plavbě, je spíše mýtus. Pivo nebylo výrazně více chmelené, ani silnější, než tehdy velmi oblíbený Porter.

Což ovšem neznamená, že i na dnešní poměry, by nebyla IPA silná. Alkoholově až 7 %.

Styl IPA pili údajně hlavně vyšší úředníci a důstojníci, protože byla dražší.

Lišila se také barvou (oproti tmavému Porteru a Stoutu) světlou barvou od měděné až po zlatavou.

Hřebíčkem do rakve pro anglickou IPA byl pitelnější (alkoholově slabší) ležák (i díky vynálezu chlazení) a především pak uvalená daň na silnější piva.

Oproti znovuobjevenému IPA amerického stylu, je anglická IPA spíše méně hořká a chmely nejsou tolik citrusové. Měl by zde být jemně cítit karamel a sušenkový slad.

Oceňuje se vyvážená hořkost a chuť sladu. Výraznější ovocné estery naopak žádané nejsou.

Voda:

  • Mash: 22 l
  • Sparge: 12 l
  • Celkem: 34 l

Slady:

Původní recept IPA obsahoval skoro 90 % tradičního světlého anglického sladu, trochu karamelového crystal a slad Amber.

  • Golden Promise ( kvalitní anglický slad)
  • Crystal
  • Amber

Chmely

Anglické chmely.

  • Fuggle
  • Golding

Kvasinky

LalBrew – High Performance pro silná piva

Očekávané hodnoty

  • OG: 1067
  • FG: 1013
  • IBU: 41,6
  • ABV: 7,06 %

Záměr vaření piva

Záměrem je uvařit neagresivně hořké pivo, měděné až zlaté barvy. Měl by být cítit sušenkový, nasládlý slad a jemná hořkost grepu.

Pivo by mělo být velmi pitelné a poměrně silné.

Poznámky z vaření

  • Můj první recept, kde i natáčím vaření na video 🙂
  • Slady opět krásně voní a stejně tak chmely.
  • Sladu bylo asi opravdu dost, neboť jsem nemohl skoro rozmíchat, jak byla kaše hustá.
  • Dostávám se opět do své obvyklé barvy mladiny (tmavě hnědá). Zajímalo by mě, zda se někdy dočkám nějaké světlejší 🙂
  • Hodně jsem se soustředil na záběry pro video, takže jsem ani neměl moc čas přemýšlet, zda dělám všechno správně :))
  • Recept je velmi jednoduchý, jednokroková infuze.
  • Začal jsem někdy po druhé odpoledne a končil jsem někdy v 10 večer.
  • Zase jsem musel řešit problém s chlazením (v zimě je zamrzlá hadice a nemám přítok studené vody ze studny) a chladit pasivně venku, což trvá zhruba dvojnásobnou dobu, než obvykle.
  • Počáteční hodnota OG mě překvapila vyšší hodnotou: 1072. Bude to silné pivo.

Fotky z vaření piva

Kvašení

  • Druhý den zátka spokojeně a pravidelně bublá.
  • Třetí den se teplota vyšplhala na 24 °C (bohužel nemám fermentor v lednici), snad to nebude mít vliv na estery. Následně teplota klesla na pokojovou. Je cítit intenzivní květinová vůně.
  • Po 5 dnech jsem přidal 28 g chmelu golding.
  • Po 7 dnech jsem naměřil stejnou hustotu dva dny po sobě a dal jsem fermentor na cold crash do lednice. 2 °C po 2 dny.
  • Poté jsem nechal mimo lednici a následně druhý den stočil do lahví.

Naměřené hodnoty

  • OG: 1072
  • FG: 1016
  • ABV: 7,3 %

První ochutnávky

  • Ochutnávka před stočením do lahví (4. 2. 23): Hodně hořké a intenzivní. Žádné pivní vady tam necítím.
  • Ochutnávka po druhotném kvašení (11.2. 23): Chuť sladu a vyvážená hořkost, nasládlost, trochu karamel, jemně cítit alkohol. Barva: zakalená zlatavá, mírně do červena. Trochu mi to připomíná takové ty karamelové sušenky 🙂 Zdá se , že se podařil původní záměr receptu.

Další recepty

Napsat komentář