Zatoužil jsem uvařit si tradiční recept IPA. Ale ne ten, který asi zná většina lidí a vyznačuje se tím, že je hodně hořký a zároveň obsahuje různé citrusové a grepové chutě. Většina z nás ochutnala spíše americkou IPA. Já ovšem chci tentokrát uvařit anglickou IPU, která se více podobá receptu z 19. století.
Parametry receptu
Celý recept na Grainfather community.
Stručná historie stylu
Inspirací mi byly různé recepty na internetu a YouTube videa tradičních receptů anglické IPA.
Anglická IPA vznikla jako pivo, které se vozilo do Indie (odtud pozdější název India Pale Ale) a následně bylo i velmi oblíbené pro Angličany, kteří se vrátili z Indie. Jeden čas se stala IPA velmi poptávaným nápojem v Londýně.
To, že bylo pivo výrazně více nachmelené a silnější kvůli dlouhé plavbě, je spíše mýtus. Pivo nebylo výrazně více chmelené, ani silnější, než tehdy velmi oblíbený Porter.
Což ovšem neznamená, že i na dnešní poměry, by nebyla IPA silná. Alkoholově až 7 %.
Styl IPA pili údajně hlavně vyšší úředníci a důstojníci, protože byla dražší.
Lišila se také barvou (oproti tmavému Porteru a Stoutu) světlou barvou od měděné až po zlatavou.
Hřebíčkem do rakve pro anglickou IPA byl pitelnější (alkoholově slabší) ležák (i díky vynálezu chlazení) a především pak uvalená daň na silnější piva.
Oproti znovuobjevenému IPA amerického stylu, je anglická IPA spíše méně hořká a chmely nejsou tolik citrusové. Měl by zde být jemně cítit karamel a sušenkový slad.
Oceňuje se vyvážená hořkost a chuť sladu. Výraznější ovocné estery naopak žádané nejsou.
Voda:
- Mash: 22 l
- Sparge: 12 l
- Celkem: 34 l
Slady:
Původní recept IPA obsahoval skoro 90 % tradičního světlého anglického sladu, trochu karamelového crystal a slad Amber.
- Golden Promise ( kvalitní anglický slad)
- Crystal
- Amber
Chmely
Anglické chmely.
- Fuggle
- Golding
Kvasinky
LalBrew – High Performance pro silná piva
Očekávané hodnoty
- OG: 1067
- FG: 1013
- IBU: 41,6
- ABV: 7,06 %
Záměr vaření piva
Záměrem je uvařit neagresivně hořké pivo, měděné až zlaté barvy. Měl by být cítit sušenkový, nasládlý slad a jemná hořkost grepu.
Pivo by mělo být velmi pitelné a poměrně silné.
Poznámky z vaření
- Můj první recept, kde i natáčím vaření na video 🙂
- Slady opět krásně voní a stejně tak chmely.
- Sladu bylo asi opravdu dost, neboť jsem nemohl skoro rozmíchat, jak byla kaše hustá.
- Dostávám se opět do své obvyklé barvy mladiny (tmavě hnědá). Zajímalo by mě, zda se někdy dočkám nějaké světlejší 🙂
- Hodně jsem se soustředil na záběry pro video, takže jsem ani neměl moc čas přemýšlet, zda dělám všechno správně :))
- Recept je velmi jednoduchý, jednokroková infuze.
- Začal jsem někdy po druhé odpoledne a končil jsem někdy v 10 večer.
- Zase jsem musel řešit problém s chlazením (v zimě je zamrzlá hadice a nemám přítok studené vody ze studny) a chladit pasivně venku, což trvá zhruba dvojnásobnou dobu, než obvykle.
- Počáteční hodnota OG mě překvapila vyšší hodnotou: 1072. Bude to silné pivo.
Fotky z vaření piva
Kvašení
- Druhý den zátka spokojeně a pravidelně bublá.
- Třetí den se teplota vyšplhala na 24 °C (bohužel nemám fermentor v lednici), snad to nebude mít vliv na estery. Následně teplota klesla na pokojovou. Je cítit intenzivní květinová vůně.
- Po 5 dnech jsem přidal 28 g chmelu golding.
- Po 7 dnech jsem naměřil stejnou hustotu dva dny po sobě a dal jsem fermentor na cold crash do lednice. 2 °C po 2 dny.
- Poté jsem nechal mimo lednici a následně druhý den stočil do lahví.
Naměřené hodnoty
- OG: 1072
- FG: 1016
- ABV: 7,3 %
První ochutnávky
- Ochutnávka před stočením do lahví (4. 2. 23): Hodně hořké a intenzivní. Žádné pivní vady tam necítím.
- Ochutnávka po druhotném kvašení (11.2. 23): Chuť sladu a vyvážená hořkost, nasládlost, trochu karamel, jemně cítit alkohol. Barva: zakalená zlatavá, mírně do červena. Trochu mi to připomíná takové ty karamelové sušenky 🙂 Zdá se , že se podařil původní záměr receptu.