V tomto receptu jsem si vyzkoušel německý styl Gose, který se vyznačuje tím, že výsledné pivo by mělo být osvěžující, světlé, mírně kyselé a s přídavkem soli a koriandru. Existují i různé ovocné verze, já se rozhodl pro tu základní.
Parametry receptu
Celý recept na Grainfather community.
Stručná charakteristika stylu
Gose je starobylý německý druh piva.
Vyrábí se svrchním kvašením ze sladu s nejméně polovičním podílem pšenice, do kterého se přidává kuchyňská sůl a mletý koriandr.
Nápoj je kalný a má nažloutlou barvu, chuť je pikantní s ovocnými tóny a jen mírnou hořkostí. Obsah etanolu se pohybuje mezi čtyřmi a pěti procenty.
Zdroj: Wiki.
Voda:
- Mash: 16 l
- Sparge: 16 l
- Celkem: 32 l
Slady:
- Pšeničný slad bílý
- Plzeňský
- Kyselý
Chmely
Pouze jeden chmel a to novou českou odrůdu Boomerang, kterou jsem dostal na vyzkoušení (díky cechu).
- Boomerang
Kvasinky
Safale US-05
Očekávané hodnoty
- OG: 1041
- FG: 1006
- IBU: 18,1
- ABV: 4,71 %
Záměr vaření piva
Záměrem je uvařit osvěžující a lehce pitelné světlé pivo, které bude mírně kyselé, až ovocné. Sám jsem zvědav, jak se projeví přídavek soli a koriandru.
Tento druh piva jsem nikdy neochutnával, takže jsem sám zvědav na výsledek.
Poznámky z vaření
- Slady jsem rozdělil na 2 části. první část je pšeničná a plzeňský, který dám hned na začátek. Kyselý slad přidám až na konci rmutování. Původně jsem měl cca 15 % kyselého sladu, ale změnil jsem na 6,8 %. Nechci, aby bylo pivo moc kyselé.
- Poměrně dlouhé vyslazování (polovina vody vyšla na sparg).
- Vaření v pohodě, pouze jeden chmel. Na konci chmelovaru jsem přidal koriandr a sůl.
- Chlazení proběhlo v pohodě, ale možná jsem zase chladil moc dlouho a dostal se na výsledných 17 °C a musel jsem poté zase trochu ohřívat.
- Nově jsem dal fermentační nádobu do lednice s regulátorem teploty. Mám tam vyhřívací položku na ohřev a na ochlazení slouží samotná lednice. Uvidíme, zda se mi bude dařit dobře řídit teplotu.
- Ochutnávka mladiny: Té soli jsem dal asi zbytečně moc, cítím tam dost slanost 🙁
Fotky z vaření piva
Kvašení
- Druhý den: Už se mi dlouho nestalo, aby zátka vůbec nebublala.
- Asi je to tím, že jsem teplotu nastavil jen na 18 °C. Díval jsem se i do nádoby a vůbec tam není pěna jako obvykle, spíše jen taková jemná vrstva bílé pěny. Působí to na mě, že se kvasinky ještě nerozjely.
Naměřené hodnoty
- OG: 1054
- FG: 1012
- ABV: 5,5 %
První ochutnávky
- Lehké, osvěžují. Chuť lehce ovocná s přídavkem soli. Výborné pivo na letní popíjení. Chutě se dobře doplňují, žádná extra nedominuje. Zajímavá je ta sůl, která pivu dodává tu správnou dochuť v kombinaci s mírnou hořkostí.
- Je to pivo, které si dovedu představit k nějaké rybě místo bílého vína.
- Případně jako lehké osvěžující pivo po fyzické práci v letních dnech. samozřejmě by se dalo uvařit i s nižším množstvím alkoholu.