Rubriky
Britská piva Recepty vaření piva

English Porter: Recept

V tomto receptu jsem se rozhodl uvařit si původní anglický porter, klasiku mezi britskými svrchně kvašenými pivy. Tento styl už málem zanikl, dokud ho znovu neobjevili angličtí a američtí sládci v současné době.

Zajímavostí je, že je to první pivo, které jsem vařil venku. Zároveň jsme také opět natočili video celého procesu od přípravy až po první ochutnávku.

Krátce o stylu English Porter

  • Porter (portýr, nosič, vrátný).
  • Tmavé pivo pro dělníky.
  • Dříve více alkoholu, než dnešní porter.
  • Vznikl v Londýně.
  • Spojen s průmyslovou výrobou.
  • Později se z něj vyvinul silnější a lepší Stout.
  • Na rozdíl od Stoutu nemá tolik pražené tóny.
  • Spojuje chuť kávy, čokolády a jemné kořenitosti
  • Hořkost není tak výrazná.
  • Základ chuti pochází z kvasnic a sladu.
  • Začátkem 20. století klesá zájem o Porter a znovu se objevuje až v 70. letech.

Recept English Porter

Celý recept na Grainfather community.

Slady:

  • Maris Otter (84,1 %)
  • T50 crystal (11,6 %)
  • Čokoládový pšeničný (4,3 %)

Chmely

  • Fuggle (60 min., boil)
  • Golden (10 min., boil)

Kvasinky

English style ale yeast Lallemand

Očekávané hodnoty

  • OG: 1066
  • FG: 1012
  • IBU: 20,4
  • ABV: 7,02 %

Záměr vaření piva

Tradiční Porter

Záměrem je uvařit pivo, které se nejvíce podobá původnímu anglickému porteru z 19. století za doby průmyslové revoluce.

  • Chuť kávy, čokolády a sladu.
  • Barva do hněda až černa.
  • Zemitá chuť, květinová, citrusová, příjemně hořká.

Naměřené hodnoty

  • OG: 1070
  • FG: 1022
  • ABV: 6,3 %

Fotky z vaření piva

První ochutnávky

21.5. 2023: Karamel, čokoláda. Velmi jemná a sladká chuť. Nízká hořkost, žádné pražené tóny. Pije se to úplně samo a velmi rychle 🙂

Zajímavé je, že o podobnou chuť jsem se snažil při vaření imperial stout a nepodařilo se mi docílit karamelové a krémové chuti (i přes použití laktózy).

28. 5. 2023: Pivo chutná spíše sladově, kávově, až čokoládově. Nejsou tam cítit citrusy, květiny, ani výraznější hořkost. Menší prokvašení, než jsem očekával, což je i důvodem té větší sladkosti a krémovosti. Nazval bych to káva i dezert v jednom 🙂

Napsat komentář