Rubriky
Britská piva Recepty vaření piva

English Mild: recept

V tomto receptu jsme vařili anglický recept Light Mild, který se vyznačuje světlejší barvou, nízkým alkoholem, sladovým tělem a mírnou hořkostí z anglických chmelů. Ideální pití na letní popíjení.

Tento recept vařila poprvé Janča. Já jsem pouze asistoval a říkal jí, co bych dělal jinak :)) Na rozdíl ode mě má vystudovanou VŠCHT technologie vaření piva, ale zase nikdy reálně nevařila pivo.

Ukázalo se, že naše první společné vaření, bylo poměrně chaotické 🙂

Krátce o stylu Mild

  • V historii populární mezi anglickými dělníky, protože měl málo alkoholu a byl poměrně sytý.
  • Anglický tekutý chléb.
  • Alkohol do 4 %.
  • Nasládlý Ale s nízkou hořkostí.
  • Dominantní příchuť sladu, nepříliš výrazná ovocná chuť.
  • Rozděluje se na Mild světlý (light) a tmavý (dark).

Recept English Mild

Slady:

  • Golden Ale (81, 6 %)
  • Caramalt (18,4 %)

Chmely

  • Fuggles (28 g, boil – 60 min.)
  • Golding (28 g, boil – 5 min.)

Kvasinky

British Ale Yeast – 1 balení

Očekávané hodnoty

  • OG: 1032
  • FG: 1007
  • IBU: 18,8 %
  • ABV: 3,4 %

Záměr vaření piva

  • Lehké anglické pivo na pití přes den
  • Sladovost, zemitost, lehká hořkost
  • Barva světlá až medová

Naměřené hodnoty

  • OG: ? (zapomněl jsem změřit)
  • FG: 1012

Fotky z vaření piva

Poznámky z vaření

  • Nějak nebyl příznivý den na vaření. Chtěl jsem vše připravit pro Janču a místo abych vše správně nastavil, tak jsem udělal hned několik zásadních chyb, které se následně kumulovaly.
  • Jednak jsem zapomněl nasadit dolů filtr na čerpadlo, takže se nám čerpadlo velmi rychle ucpalo a za druhé jsem asi zvolil špatný recept, neboť na sparge bylo příliš málo vody a neseděl nám správně cedník na scezovací koš.
  • Obávám se, že kvůli nízkému množství vody voda dostatečně necirkulovala a nedošlo k dostatečnému míchání sladu.
  • Kvůli chybějícímu filtru jsme museli dílo několikrát přelévat a vracet zpátky.
  • V tom celkovém rozhození jsem nakonec ještě zapomněl změřit počáteční hustotu, takže nevíme ani celkové hodnoty.
  • Plyne z toho poučení: Nikdy si o sobě nemyslete, že jste mistr, i když za sebou máte mnoho X várek. Vždycky vás může něco překvapit. Zvlášť pokud vaříte s někým novým, nebo jinak, než obvykle.
  • Úplně se vidím na nějaké soutěži vaření, jak kupím jednu fatální chybu za druhou :))

Kvašení

  • Zátka nezvykle přestala bublat hned druhý den. Nebudu z toho dělat žádné závěry, neboť zátka není primárním parametrem kvašení.
  • Když jsem koukal dovnitř, tak pěna skoro žádná a jen nějaké drobné zbytky.
  • Dle hustoměru však hustota byla ještě poměrně vysoká, takže jsem nechal dál kvasit.
  • Po 5 dnech jsem dal na cold crash a nechal další 2 dny, Poté 1 den na pokojovou teplotu a následně do lahví.

První ochutnávky

  • Nakonec to vlastně nedopadlo vůbec špatně. Pivo je příjemně sladové, lehké, s mírnou hořkostí, dobře pitelné. Na můj vkus trochu moc vodové, ale tak to je dáno stylem a množstvím sladu. Barva mírně zakalená do hněda.
  • Je to ten typ piva, kdy to člověk pije jako takovou sladovou vodu 🙂 Ale za mě poměrně chuťově dobrá alternativa vůči ležáku desítce. Alkoholově si myslím, že to má tak kolem 3-4 %.
  • Ochutnávka 27.6. 2023: Lehká sladová chuť, málo chuťově výrazné. Nízká hořkost, žádná ovocnost. Nasycenost je dostatečná na daný styl, ale plnost těla velmi malá. Je to takové pivo, které neurazí, ale pro někoho, kdo je zvyklý na výrazná a silnější piva, tak ani moc nenadchne.

Napsat komentář