Rubriky
IPA styl Recepty vaření piva

Brut IPA: recept

V tomto receptu jsem vařil styl Brut IPA, který se vyznačuje tím, že je zde maximální prokvašení a pouze minimální zbytkový cukr. Používají se k tomu různé slady a především pak speciální fermentační enzym.

Krátce o stylu Brut IPA

  • Poměrně nový styl.
  • Nízký až žádný zbytkový cukr.
  • Téměř žádné tělo, suchost.
  • Velmi světlá až bledá.
  • Podobnost s vínem či sektem.
  • Minimum chmelení během chmelovaru a většina chmele na hopstand a dryhop.
  • Minimální sladová chuť, dominuje chuť chmele.
  • Použití sladů jako např. kukuřičné a rýžové vločky.

Recept Brut IPA

Slady:

  • Maris Otter Low Colour (77,4 %)
  • Rýžové vločky (11,3 %)
  • Kukuřičné vločky (11,3 %)

Chmely

  • Magnum (25 g, boil – 15 min.)
  • Nelson Sauvin (25 g, hopstand – 15 min.)
  • Sabro (25 g, dryhop – 3 dny)
  • Nelson Sauvin (20 g, dryhop – 2 dny)

Extra

  • Fermentační enzym

Kvasinky

American West Coast Ale – 1 balení

Rmutování

  • 52 °C – 20 min.
  • 63 °C – 60 min.
  • 72 °C – 15 min.
  • 77 °C – 15 min.

Očekávané hodnoty

  • OG: 1055
  • FG: 1007
  • IBU: 24,1
  • ABV: 6,26 %

Záměr vaření piva

  • Suché pivo připomínající víno či šampaňské.
  • Dominantní chutě chmele, nižší hořkost.
  • Velmi světlá žlutá barva.
  • Alkoholově poměrně silné.

Naměřené hodnoty

  • OG: 1062
  • FG: 1010
  • ABV: 6,8 %

Fotky z vaření piva

Poznámky z vaření a kvašení

  • Bohužel jsem si zase nějak špatně spočítal množství vody, protože jsem počítal původně s odparem až 4 l během chmelovaru a jaksi mi nedošlo, že chmelovar má být jen 15 min. :))
  • Tak jsem tedy chmel po 15 min. vyndal a pokračoval ve chmelovaru na prázdno. Sice zbytečné postup a prodloužení času, ale zase jsem měl skoro 30 l sladiny a to je trochu moc na mojí fermentační nádobu.
  • Po ukončení hopstand se ukázalo v mladině velké množství drobných částeček, které zřejmě pochází z kukuřičných či rýžových vloček. Naposledy jsem něco takového viděl, když jsem vařil s kokosem. Udělal jsem whirpool, ale stále se to vznášelo na povrchu.
  • Naštěstí se to během chlazení usadilo na dně.
  • Počáteční hustota mi vyšla opět více, než jsem plánoval – 1062.
  • Finální hustota vyšla nakonec o něco výše – 1010. Příště by to asi chtělo přidat nějakou podpůrnou výživu pro kvasinky, nebo 2 balení.

První ochutnávky

30. 6. 23: Ovocná vůně, světle žlutá čirá barva. Chuť: Peckoviny, lehce svíravá s výraznou doznívající hořkostí. Velmi suché s drsnou chmelovou chutí. Velmi dobré jako náhražka vína pro někoho, kdo má radši hořké chutě. Ideální k nějaké rybě, losos a k tomu okořeněný pikantní salát.

5. 7. 23: Zajímavé, jak se mění charakter chmele. Nejprve byl výraznější chmel Sabro a postupně jak pivo zraje, tak je čím dál zřetelnější chmel Nelson Sauvin.

Napsat komentář