Ačkoliv jsem tento druh piva nikdy nepil (já vím a stydím se za to :)), tak mě nadchla tradice silných belgických klášterních piv. Celá ta pivní kultura Belgie je fascinující a já si chci vyzkoušet jeden z nejznámějších belgických stylů piv.
Toto je také první novoroční pivo, neboť jsem jej vařil 1. 1. 2023 🙂
Parametry receptu
Celý recept na Grainfather community.
Vzhledem k tomu že se jedná o pivo zrající až 6 měsíců a já mám omezené místo, tak jsem se rozhodl pro poloviční várku.
Voda:
- Mash: 14 l
- Sparge: 6,5 l
- Celkem: 20,5 l
Slady:
- Plzeňský
- Abbey
- Carapils
Chmely
- Žatecký červeňák (2x 20 g)
Kvasinky
Mangrove Jack´s belgian tripel M31
- Vysoká tolerance k alkoholu.
- Ovocné a kořeněné chutě.
- Zrání až 6 měsíců v teplotě do 15°C.
Přídavky
- Kandovaný cukr
Rmutování
- Rmutování 1: 43 °C – 5 min.
- Rmutování 2: 64 °C – 45 min.
- Rmutování 3: 72 °C – 20 min.
- Odrmutování: 76 °C – 10 min
Očekávané hodnoty
- OG: 1075
- FG: 1005
- IBU: 27,4
- ABV: 9,1 %
- Barva: Do zlatova
Záměr vaření piva
Cílem je dosáhnout silného belgického piva s ovocnými tóny.
Pro zvýšení cukernatosti je přidán kandovaný cukr.
Chmel je spíše na hořkost, ovocné tóny způsobí kvasinky.
Pivo bude zrát kolem 10 °C minimálně 6 měsíců. Ideálně bych tedy měl mít možnost první konzumace někdy v létě 🙂
Poznámky z vaření
- Pro tento recept jsem měl bohužel k dispozici pouze 7,6 l kupované vody, zbytek je naše voda ze studny.
- Kandovaný cukr jsem přidal těsně před chmelovarem.
- Díky malému objemu (dal jsem poloviční dávku hrnce) všechno trvá mnohem kratší dobu. Zejména pak chlazení 🙂
- Moc jsem nefotil, protože v podstatě by ty fotky všechny vypadaly podobně jako v jiných receptech.
- Kvasinek jsem dal pro jistotu 2 balení.
- Jinak vaření bez problémů, skončil jsem mnohem dříve. Mladina je díky přidanému cukru opravdu hodně sladká.
Fotky z vaření piva
Naměřené hodnoty
- OG: 1066 (refraktometr), 17 brix
- OG: 1072 (hustoměr)
- FG: 1066 (refrak., před korekcí)
- ABV: 7,7 % (mnohem méně, než byl plán)
První ochutnávky
- Na konci kvašení: Kyselost, banán (docela jsem se lekl, co jsem to uvařil).
- O dva dny později: Už tam necítím kyselost, spíše více hořkosti, banán, sladkost.
- Před stočením do lahví: Chuť už mi přijde v pohodě. Cítím tam sice sladkost banánu, ale ta hořkost to pěkně doplňuje a ve výsledku mi to vlastně chutná. Barva je takový žlutě zakalený juice.
- Testování chuti (7. 2. 23): Ovocné tóny, estery, intenzivní hořkost. Barva: Zakalený jablečný juice. Hodně přesycené (po otevření láhev vypěnila).