Domácí pivovar: zajímá vás, jak si zařídit vlastní? Rádi vám poradíme a nabídneme vlastní zkušenost. My jsme si náš pivovar zprovoznili v roce 2022 a dnes vaříme zhruba 3 várky měsíčně.
Domácí výroba a vaření piva
Máte zájem si uvařit vlastní pivo doma? Já sám jsem o tom snil již delší dobu a naštěstí se mi naskytla příležitost uvařit si své první pivo se zkušeným domovarníkem, který vystudoval technologii vaření piva.
Více o tom, jak jsme se dostali k vaření piva.
Co je dobré vědět o domácím vaření piva
V čem jsou specifika domácí výroby piva a domácího pivovaru?
- Legálně můžete vařit jen pro sebe, rodinu a své blízké. Pivo nesmíte nikomu prodávat. Zároveň se musíte nahlásit na celní úřad a sdělit jim informaci, od kdy vaříte, v jakém množství, vaše údaje a adresa vaření. Aktuálně je povolené množství 2 000 l/rok.
- Vařit můžete prakticky jakýkoliv styl (doporučuji si pro začátek pořídit knihu Pivařka).
- Vaření piva sice není složité, ale je dobré si nejprve nastudovat celý proces a vědět, proč jednotlivé kroky děláte.
- Můžete vařit buď v obyčejném hrnci, nebo v automatizovaném mikropivovaru.
- Pivo potřebuje po uvaření také kvasit a zrát za daných teplot. Počítejte tedy s tím, že budete minimálně potřebovat větší sklep, nebo samostatnou lednici.
- Samotné vybavení na vaření piva zabírá hodně místa. Proto je ideální mít na vaření samostatnou místnost, která je hygienicky čistá a snadno umyvatelná. Nezapomínejte, že pivo je živá potravina a vyžaduje dodržovat správnou péči i sanitaci.
Postup při výrobě piva v domácím pivovaru
Celý proces jsme natočili v našem prvním videu:
Jaký je celý proces vaření piva (postup pro automaty)
- Nejprve je potřeba nakoupit suroviny a spočítat správné množství. Použijte již hotový recept, nebo některou z aplikací (např. Grainfather). Slady si nechte našrotovat (pokud nemáte šrotovník). Chmely i kvasinky dejte do lednice, dokud je nebudete používat.
- Ohřejte vodu v pivovárku na danou teplotu (dle receptu) a poté pomalu sypejte požadované slady a míchejte vařečkou. Následně zapněte čerpadlo na promíchávání a nechte běžet dle daného rmutovacího shcématu.
- Jakmile je odrmutováno (obvykle 75-78°), můžete se pustit do vyslazování. Je potřeba zvednout zcezovací koš a nechat odkapat. Následně přidáváte vodu nahoru na slad dle receptu (vyslazování). Pokud již nekape téměř žádná sladina, tak můžete odendat scezovací koš.
- Pivovárek se poté přepne na chmelovar (100 °C). Jakmile je dosaženo dané teploty, můžete postupně přidávat chmel dle receptu. Některé chmely se přidávají při nižší teplotě (90 ° na tzv. hopstand).
- Jakmile skončí chmelovar, můžete plynule přejít ke chlazení mladiny. Chlazení probíhá nějakou dobu (dle teploty studené vody a množství mladiny) a můžete si mezi tím připravit kvasinky.
- Pokud je vychlazeno na zákvasnou teplotu (dle stylu piva), můžete dílo přečerpat do vydezinfikované kvasné nádoby a přidat kvasinky. Následně uložíte na místo, kde je požadovaná teplota (sklep nebo lednice) a necháte kvasit dle daného stylu a receptu.
Podívejte se, jak jsme vařili English Porter venku
Cena domácího piva
Cena za suroviny záleží na tom, kde je budete nakupovat a v jakém množství.
Pokud si vezmeme průměrnou cenu na trhu a nebudeme počítat čas strávený vařením, elektřinu, atd. – tak se dá běžné svrchně kvašené pivo typu Ale (12-13°), 0,5 l uvařit za cca 14-20 Kč.
Samozřejmě je potřeba brát v potaz i váš čas a cenu za elektřinu/vodu.
Pokud to ovšem máte jako koníček, tak vás čas nemusí trápit a odběr elektřiny v takto malém množství není zas tak významný.
Prostory pro domácí pivovar
Co je potřeba vyřešit před tím, než se pustíte do domácího vaření piva z hlediska prostor?
- Ideálně mít samostatnou místnost, kde neprobíhá žádná jiná činnost.
- Omyvatelné. Často se vám stane, že se něco rozlije, vyteče, nebo rozstříká kolem. Prostory potřebujete také pravidelně udržovat v čistotě nejen z hlediska nečistot, ale především pro snadnou sanitaci.
- Odvětrávané. Během chmelovaru vzniká hodně páry a potřebujete tedy pořádnou digestoř s odvětráváním ven.
- Dřez s přísunem pitelné vody a odpad pro vypuštění odpadní vody.
- Dostatečný příkon. Některé pivovary potřebují až 5 kW dle velikosti.
- Místo, kam budete vyhazovat/kompostovat šrot a další organické zbytky.
- Místo, kde bude pivo kvasit. Potřebujete buď samostatnou místnost, sklep, nebo dostatečně prostornou lednici – ideálně s regulátorem teploty.
- Místo, kde bude pivo zrát. Pivo zraje další měsíc až několik měsíců dle stylu. Je potřeba mít teplotu pro daný styl. Např. většina svrchně kvašených piv zraje kolem 7 °C. Je dobré mít tedy samotnou lednici pro zrání piva v kyvetě, sudu nebo ve flaškách.
- Pro úplný komfort domácího pivovaru doporučuju mít i nějaké příjemné místo na posezení s přáteli pro případné degustace vašich výtvorů 🙂
Naše současné prostory (stále ještě v procesu ladění):
- Lednice (2 velké a jedna malá)
- Digestoř
- 2 nerezové stoly
- Nerezový dřez
- Nástěnka na nářadí
- Ohřev vody pro vyslazování
- Odkapávač na lahve
Více o tom, jak jsem přemýšlel nad vybavením.
Máme sice vyladěné prostory, ale dobré je říct, že pokud počasí dovolí, tak nejradši vaříme venku před pivovarem.
Domácí mikropivovary – Nabídka
Na trhu je několik neznámějších značek v kategorii mikropivovary. O větších pivovarech se rozepíšu níže.
Nabídka automatizovaných domácích pivovarů
- Grainfather
- Brewster
- Braumeister
- Klarstein
Podle čeho domácí pivovar vybírat
- Podle značky výrobce
- Podle velikosti (od 25 l do 250 l)
- Automat, poloautomat nebo manuál
- Jak často budete vařit?
- Budete více experimentovat, nebo vařit stále podobné recepty?
- Podle ceny
- Podle designu
- Podle váhy
Grainfather pivovar
Já osobně mám pozitivní zkušenost s Grainfather.
Je o něco dražší, ale má dobrou kvalitu, líbí se mi design a propojení s aplikací velmi usnadňuje samotné vaření.
Aktuálně používám nejmenší model G30 a časem bych si chtěl pořídit G40 nebo G70v2.
G30 stačí k uvaření cca 23-25 litrů. G40 je pro možnost uvaření až 40 l a G70 pro várky až 70 l.
G40 a G70v2 už mají navíc i snadnější manipulaci a absenci středové trubky, která trochu překáží při sypání sladů. Novější je i způsob filtrování a čerpadlo se tolik neucpává.
Domácí pivovar – Set
Na internetu určitě naleznete i různé použití setů. Doporučuji si objednat takový, kde máte veškeré základní vybavení (pokud vařením začínáte).
Já jsem si například objednal set G30, kde jsou k dispozici i věci na měření, lahvování a sanitaci.
Nepočítejte však s tím, že v setu je úplně všechno. Stále ještě potřebujete hrnec na ohřev vody pro vyslazování, teploměr, váhu, apod.
Domácí pivovary – (větší: od 200 l)
Pokud chcete jít do trochu většího domácího pivovaru, tak máte např. možnost využít výrobce Braumaister, který nabízí pivovary na stejném principu o velikostech 200 l, 500 l nebo 1000 l.
Na takový pivovar už ale potřebujete trochu větší zázemí a posouvá se to od koníčku spíše k reálné výrobě piva, kde zase budete muset řešit samotnou legalizaci a mnoho papírování.
Počítejte s výrazně vyšším příkonem, množstvím vody, odpadu i celkové váhy zařízení a samozřejmě nezanedbatelná je i cena.
Technické údaje
- Topná cívka: výkon 3 x 3000 W
- Čerpadlo: 370 W
- Napájení: 3 fáze x 400 V (jištění min. 16 amp.)
- Celkový elektrický příkon: 9,4 kW
- Chlazení mladiny : Dvojitý chladicí plášť s plochou 1,3 m2 – s použitím ledové vody trvá zchlazení mladiny na 25°C cca 1h. Pro kratší čas chlazení mladiny je nutno použít externí přídavný deskový chladič.
- Řídící systém: plně automatické řízení varného procesu (teplota, čas, čerpadlo)
- Max. množství sladu: 42 kg
Recenze domácího minipivovaru – Grainfather
Aktuálně vám mohu poskytnout recenzi Grainfather G30, který již mám vyzkoušený na mnoha várkách.
Parametry domácího pivovaru
- Objem 30 l
- Čerpadlo – 6W, 1800 otáček/min.
- Ohřev – 2000 + 500 W
- Až 9 kg sladu
- Ochlazení na 20 °C do 20 min. (zde si říkám, zda je to jen marketing, nebo mám jen vadný kus)
Plusy
- Hezký líbivý design
- Chytrá aplikace + komunita s recepty
- Optimální velikost pro menší várky
- Snadné čištění
- Kvalitní značka
- Vícero dalších modelů a velikostí
- Update některých starších modelů
Zápory
(Nemusí platit obecně, ale zažil jsem to u svého modelu)
- Vyšší cena, než většina jiných domácích pivovarů
- Čerpadlo je někdy poměrně slabé a snadno se ucpává
- Aplikace občas blbne a nepostupuje přesně podle receptu
- Chlazení trvá poměrně dlouho (někdy i hodinu a více)
- Středová trubka je poměrně nepraktická a překáží.
I přes všechny zápory mohu říct, že jsem jinak s pivovárkem spokojený a daří se mi na něm vařit vynikající piva. Některé nedostatky si myslím, že může vyřešit novější a větší model.
Můžete se např. podívat na video, jak jsme vařili smrkové pivo se zázvorem:
Závěrem je potřeba dodat, že je sice jedno (pokud je to jen koníček), na čem a kde aktuálně vaříte, ale dost vám to usnadní život při práci a výsledek bude mnohem lepší.
Podívejte se na celý seriál, kde píšu o tom, jak jsme zařizovali domácí minipivovar:
Díly seriálu Domácí minipivovar:
- Domácí minipivovar: Důvody a motivace pro pořízení
- Domácí minipivovar: Jak jsem vybíral vybavení
- Domácí minipivovar: Zkušenosti z vaření a výsledek
- Domácí minipivovar: Jak jsem přemýšlel nad brandingem
- Domácí minipivovar: Jak dostat pivo mezi lidi (připravujeme)
- Domácí minipivovar: Domácí pivovarnictví a Zákony (připravujeme)
- Domácí minipivovar: Experimentování a upgrady (připravujeme)