Jak jsem podruhé vařil tradiční finské farmářské pivo Sahti, s jalovcem, kveikem a tentokrát s pokusem napodobení tradičního vaření. Vaření severského Sahti mě natolik nadchlo, že jsem se záhy po prvním vaření Sahti, hned za 14 dní pustil do dalšího. Tentokrát jsem si na to pořídil samostatný 50 l hrnec, žádná automatika jen vnitřní teploměr […]
Bohužel jsem měl u několika posledních receptů problém s velmi nízkou extrakcí cukrů. Zejména u silnějších piv se mi stávalo, že účinnost byla kolem 50 %, místo plánovaných 80 %. Což mě velmi překvapilo, protože u G30 jsem měl běžně minimálně 80 %. U posledního receptu (Sahti) mi vyšlo OG 1052 místo plánovaných 1076. To […]
V tomto receptu jsem (ne)vařil tradiční severské finské farmářské pivo Sahti. Specifické je tím, že je to nevařený raw Ale a místo chmele se používá jalovec a domácí droždí. Přiznám se, že severská raw piva (nevařená) mě čím dál více fascinují a ostatně jsem již měl možnost začít receptem na Raw Ale Kornol (bez jalovce) […]
New Zealand Pilsner: Recept
Jak jsem vařil ležák plzeňského typu s výraznými novozélandskými chmely. Ideální kandidát na výrazně ovoněný aromatický ležák. Tento recept se vaří jako ležák, nebo řekněme jeho jednodušší varianta jednoho rmutu, ale kvasí se s klasickými ležáckými kvasinkami. Protože však nejsem nějaký extra fanda do ležáků a mám rád velmi výrazné novozélandské chmely, tak toto byla […]
Jak jsem vařil syrové pivo Raw Ale, bez varu, s jedlí místo chmele a se super rychle kvasícím Kveik. Tradiční severský recept na vaření piva. Toto je můj druhý pokus vaření Nordic Raw Ale. Recept, kde nedochází ke chmelovaru, nepoužívá se chmel a jako kvasinky se používá typ Kveik (2-3 dny kvašení při 35 stupňů […]
Imperial Rum Porter
Jak jsem vařil pořádný tmavý pirátský imperial Porter s přídavkem rumu, švestek. Čokoládový slad, aromatické americké chmely a macerování švestek v rumu. Tento recept vychází z dvou mých původních receptů: Imperial Stout a English Porter. Z každého jsem si vzal to, co se mi na daném receptu povedlo. U Imperial Stout to byla výborná kombinace […]
Belgická NEIPA (VII.)
Toto je můj sedmý pokus na uvaření mého oblíbeného amerického stylu NEIPA. Posledně se mi NEIPA zas tolik nepovedla a rozhodl jsem se udělat nějaké změny. Recept zde: Grainfather. NEIPA: recept Co jsem změnil a jaký je rozdíl v receptu. Původní recepty, které jsem vařil, najdete zde: Co jsem změnil Použité chmely Chmel Nectarine Nabízí opravdu […]
Je to zhruba rok (prosinec 2022) co jsem uvařil i ochutnal svoje první pivo (NEIPA) a říkal jsem si, že je nyní čas se trochu ohlédnout za právě končícím rokem a udělat nějakou rekapitulaci i plány na rok 2024. Bilance Pojďme si tedy udělat celkovou rekapitulaci: Co se mi povedlo: Co se mi nepovedlo Plány […]
Šestý pokus vaření stylu NEIPA. Tentokrát jsem použil stejnou recepturu jako minule a přidal trochu jiné chmely + trochu laktózy. Krátké zhodnocení předchozích receptů: NEIPA 1: NEIPA 2) NEIPA 3) NEIPA 4) NEIPA 5) NEIPA: recept Tentokrát stručněji, jen to, co jsem změnil a jaký je rozdíl v receptu. Původní recepty, které jsem vařil, najdete […]
Kornøl Raw Ale: Recept
Díky soutěži Černokostelecký žejdlík 2023 jsem měl možnost uvařit si velmi zajímavý recept tradičního historického norského stylu Kornøl, což jsem nemohl odmítnout 🙂 Klasický Kveik už jsem jednou vařil. Charakteristika Kornøl stylu Parametry receptu Celý recept najdete zde: Grainfather community. Ingredience Parametry receptu byly stanoveny soutěží. Slady Chmely Kvasinky Kveik #13 Årset Poznámky z vaření […]