V tomto receptu jsem vařil americkou West Coast RED IPA. Západní styl se vyznačuje tím, že IPA je méně esterová a více pryskyřičná, citrusová a hořká. Barva by měla být temně rubínová.
Tentokrát jsem nevařil sám. Vařili jsme společně s kolegou venku před dílnou. Kolega vařil německý styl Kolsch.
Vaření na dvou pivovarech je zajímavé, ale poměrně náročné, když sdílíte stejný zdroj vody a elektřiny (jednou nám to vyhodilo pojistky). U vody jsme zase řešili, že nemůžeme chladit najednou a kolega musel déle čekat.
Doporučuju si také neplánovat na stejný den ještě lahvování předchozího piva. Samotné vaření je náročné, lahvování už vás úplně dorazí :))
Krátce o stylu West Coast IPA
- Výrazné chmelové aroma.
- Vyšší hořkost.
- Sušší a drsnější profil (opak NEIPA).
- Citrusové tóny, borovice.
Recept West Coast Red IPA
Celý recept na Grainfather community.
Slady:
- Pale Ale (79,6 %)
- Caraaroma nebo crystal (14,8 %)
- Mnichov (5,6 %)
Chmely
- Mosaic (25 g, 60 min.)
- Citra (25 g, 60 min.)
- Mosaic (25 g, 3 dny)
- Citra (25 g, 3 dny)
Kvasinky
American West Coast Ale
Očekávané hodnoty
- OG: 1054
- FG: 1010
- IBU: 62,9 %
- ABV: 5,79 %
Záměr vaření piva
- Tradiční hořká piva s tóny citrusu, tropického ovoce a borovice
- Vyšší hořkost
- Rudá barva (tóny karamelu)
Naměřené hodnoty
- OG: 1056
- FG: 1014
- ABV: 5,5 %
Fotky z vaření piva









První ochutnávky
3.6. 2023:
Barva: Hodně tmavá, rubínová až skoro do černa.
Vůně: Citrusová, pryskyřičná.
Chuť: Lehce citrusová, výrazně hořká. Hodně suchá, drsná. Chmel citra tam není skoro poznat. Možná jsem mohl dát kratší chmelovar a nechat více rozvinout chutě těch ovocných chmelů pomocí dry hop. Na druhou stranu si říkám, že ta menší ovocnost a větší drsnost asi k tomu stylu má patřit.
Vysoká hořkost způsobuje větší žízeň i chuť na jídlo. Ideální pivo do hospody :))
Nazval bych to Divoký Západ amerického horala 🙂
16.6. 2023:
- Krásná vůně citrusů. Konečně tam více cítím chmel Citra.