Jak jsem plánoval a vybíral vybavení pro domácí vaření piva. Proč jsem si vybral jednotlivé komponenty a jak jsem nad výběrem uvažoval. Více v článku níže.
Tento seriál je o domácím a nekomerčním vaření piva v množství, které je povolené Zákonem.
Výběr domácího minipivovaru
Už jsem vařil v klasickém velkém hrnci a věděl jsem, že tento způsob vaření mi úplně nevyhovuje z mnoha důvodů:
- Váha hrnce a manipulace s ním
- Hlídání teplot a časů
- Mytí hrnce, který se nevejde do běžného dřezu
- Zcezování pomocí manifoldu
Pro někoho to má kouzlo skutečné alchymie – pro mě osobně to má spíše prvky mnoha přesných postupů, kde se při trochu nepozornosti může nasekat hodně chyb.
Proto jsem se rozhodl, že si pořídím ne sice úplně profi vybavení (to by totiž stálo hrozně moc peněz a zabralo spoustu místa, které nemám), ale alespoň all-in-one poloautomatický domácí pivovárek od Grainfather.
Součástí je čerpadlo, ovládací panel (+ mobilní aplikace), zcezovací koš a protiproudé chlazení.
Není to ve skutečnosti úplně all-in-one, potřebujete ještě ohřívač vody a fermentační nádobu a spoustu dalšího vybavení. Ale o tom více níže.
Proč zrovna Grainfather? Prošel jsem různá diskuzní fóra a nakonec se rozhodl pro tuto o něco málo dražší značku, protože má velmi dobré hodnocení a velkou aktivní komunitu uživatelů.
Typ jsem si vybral G30 – jednak kvůli ceně a také kvůli objemu, který mi na začátek přijde dostatečný. Je to 25 l, což dělá hezkých 50 piv na jednu várku.
Fermentační nádoba
Původně jsme používali klasický potravinářský plastový kbelík s vypouštěcím ventilem. Dokonce jsme snad ani nepoužívali kvasnou zátku.
Nebyl s tím žádný problém a podařilo se úspěšně vykvasit zdařilé pivo.
Ale říkal jsem si, že nyní bych preferoval nerezovou nádobu, která je přímo určená na fermentaci (včetně kvasné zátky a ventilu). Vybral jsem si tedy také nádobu od Grainfather.
Zatím jen obyčejnou nádobu, časem bych si rád pořídil trochu více profi nádobu pro řízené kvašení.
Grainfather nabízí kónickou nádobu s přesným měřením a napojením na chlazení a s vnitřním ohřevem. Díky tomu můžete regulovat teplotu dle potřeby a už se to blíží profi vybavení pivovaru v malém měřítku. Ale samozřejmě cenově je to výrazně náročnější.
Řízené kvašení
Původně jsem kvasil v chodbě dílny, kde je o něco nižší teplota. Ale nebylo možné kvasit v létě, kdy se celá budova rozpálila.
Stejný problém řeším u své nové dílny, kde v létě je teplota příliš vysoká a v noci zase teplota rapidně klesá. Je to tím, že zatím nemám dokončenou izolaci. Ale i tak jsem musel myslet na stálost teploty při kvašení.
Vymyslel jsem několik různých řešení:
- Kvašení v lednici
- Ve speciální odizolované komoře
- Pomocí chladiče a ohřívací podložky
Pro kontrolu teploty jsem si objednal regulátor Inkbird, díky kterému mohu připojit chlazení i ohřev. Lednice slouží jako chlazení a na ohřev jsem si pořídil topnou podložku.
Speciální komoru si můžu vyrobit sám. Stačí vytvořit dřevěný rám, spojit kousky izolace (polystyren, PIR, atd.) a vytvořit výsuvné víko. Následně mohu přidat zase výhřevnou podložku a regulátor teploty.
Nevýhoda komory je, že nemá zajištěné chlazení. vyžadovalo by to tedy konstantní teplotu v dílně, která nestoupá (což v létě půjde těžko). V zimě mi ohřev zajistí podložka a celková izolace dílny.
O tom chladiči jsem psal už výše a možná časem, až budu vařit na více profi úrovni 🙂 Zatím si vystačím s lednicí a komorou.
Další vybavení
Jsem od přírody líný člověk, takže jsem nechtěl extra vybírat další nástroje a rovnou jsem si od pivotéky objednal celou sadu, včetně vybavení.
Chyběl mi jen ohřívač vody, který jsem dostal jako dárek 🙂
Tato sada obsahuje všechno potřebné vybavení jako základ, včetně měření, sanitace, zátkovače, hopy spideru a dalšího vybavení.
Nakonec ale stejně zjistíte, že ještě potřebujete např: váhu, sanitaci (na obrázku pivotéky sice je, ale v sadě není), teploměr, odměrku na vodu nebo Alu fólii a další drobnosti, které nejsou nutné, ale usnadní práci (např. vakuovačka na zbytek chmelu).
Úprava dílny pro vaření piva
Jedná se o dřevostavbu, kde jsem od začátku počítal s tím, že se bude jednat o tzv. čistou dílnu (oproti např. truhlárně nebo kovo dílně) a kancelář pro práci na pc.
První co mě napadlo, v souvislosti s vařením piva, bylo to, že při vaření dochází k velkému úniku páry a zkondenzovaná voda by se mohla dostat do izolace.
Vymyslel jsem tedy, že pořídím větší digestoř a že vnitřní obložení stěn udělám pomocí speciálního impregnovaného sádrokartonu, který se dává buď do kuchyní nebo koupelen.
Další věcí bylo, že z původní dílny jsem měl pěkný velký kovový stůl, ale bohužel se nejedná o nerez, naopak stůl rezne velmi rychle i při základní vlhkosti.
Místo něj jsem tedy umístil dřevěný stůl s voděodolným lakem.
Zároveň jsem potřeboval dřez pro vypouštění horké vody a přívod studené vody. Pořídil jsem tedy větší nerezový dřez.
Vizualizace
Nejprve jsem si udělal vizualizaci ve Sketchup.
Více o tom: jak jsem postupoval při realizaci interiéru.
Následně jsem vše realizoval.
Fotky interiéru
V dalším díle seriálu více o prvních zkušenostech z vaření a výsledek práce.
Díly seriálu:
- Domácí minipivovar: Důvody a motivace pro pořízení
- Domácí minipivovar: Jak jsem vybíral vybavení
- Domácí minipivovar: Zkušenosti z vaření a výsledek
- Domácí minipivovar: Jak jsem přemýšlel nad brandingem
- Domácí minipivovar: Jak dostat pivo mezi lidi
- Domácí minipivovar: Domácí pivovarnictví a Zákony
- Domácí minipivovar: Experimentování a upgrady