Můj další experimentální recept. Tentokrát jsem vařil něco jako Sour, co ale ve skutečnosti kyseláč není. Zkombinoval jsem světlý Ale, chmel Sauvin a k tomu ještě za studena přidal pyré z ostružin a malin.
Krátké zhodnocení na videu:
Recept Raspberry Sauvin Ale
Celý recept na Grainfather community.
Slady:
- Simpsons Finest Pale Ale Golden (79,4 %)
- Pšeničný (20,6 %)
Chmely
- Nelson Sauvin
Extra
- Ostružiny, maliny (300 g, 600 g)
Kvasinky
- High performance
Očekávané hodnoty
- OG: 1053
- FG: 1008
- IBU: 11,5
- ABV: 5,95 %
Záměr vaření piva
Málo hořké pivo černo červené barvy. Aroma: Angrešt, mango a jemné koření.
Původním záměrem bylo udělat něco jako Sour, ale vzhledem k tomu, že nejsem úplně fandou tohoto stylu, tak jsem chtěl něco méně kyselého, více ovocného, s jemnou hořkostí.
Naměřené hodnoty
- OG: 1062
- FG: 1012
- ABV: 6,6 %
Fotky z vaření piva
První ochutnávky
- Jemně nakyslá ovocná chuť malin a ostružin. Intenzivní chuť chmele Sauvin v podobě angreštu, liči a mango. Ostrá chuť s příjemným a svěžím aroma. Barva lehce oranžová. Osvěžující, ale silné pivo.
- Čerstvé pivo bylo výrazně cítit po malinách, v pozdějším zrání už více dominoval chmel Sauvin se svojí kořenitou chutí a lehký osvěžující nádech malin/ostružin.
- Pivo je zrádné tím, že se tváří jako lehké a přitom má hodně alkoholu 🙂
- V létě bych asi uvařil něco alkoholově slabšího.