V tomto receptu jsem vařil styl Brut IPA, který se vyznačuje tím, že je zde maximální prokvašení a pouze minimální zbytkový cukr. Používají se k tomu různé slady a především pak speciální fermentační enzym.
Krátce o stylu Brut IPA
- Poměrně nový styl.
- Nízký až žádný zbytkový cukr.
- Téměř žádné tělo, suchost.
- Velmi světlá až bledá.
- Podobnost s vínem či sektem.
- Minimum chmelení během chmelovaru a většina chmele na hopstand a dryhop.
- Minimální sladová chuť, dominuje chuť chmele.
- Použití sladů jako např. kukuřičné a rýžové vločky.
Recept Brut IPA
Slady:
- Maris Otter Low Colour (77,4 %)
- Rýžové vločky (11,3 %)
- Kukuřičné vločky (11,3 %)
Chmely
- Magnum (25 g, boil – 15 min.)
- Nelson Sauvin (25 g, hopstand – 15 min.)
- Sabro (25 g, dryhop – 3 dny)
- Nelson Sauvin (20 g, dryhop – 2 dny)
Extra
- Fermentační enzym
Kvasinky
American West Coast Ale – 1 balení
Rmutování
- 52 °C – 20 min.
- 63 °C – 60 min.
- 72 °C – 15 min.
- 77 °C – 15 min.
Očekávané hodnoty
- OG: 1055
- FG: 1007
- IBU: 24,1
- ABV: 6,26 %
Záměr vaření piva
- Suché pivo připomínající víno či šampaňské.
- Dominantní chutě chmele, nižší hořkost.
- Velmi světlá žlutá barva.
- Alkoholově poměrně silné.
Naměřené hodnoty
- OG: 1062
- FG: 1010
- ABV: 6,8 %
Fotky z vaření piva









Poznámky z vaření a kvašení
- Bohužel jsem si zase nějak špatně spočítal množství vody, protože jsem počítal původně s odparem až 4 l během chmelovaru a jaksi mi nedošlo, že chmelovar má být jen 15 min. :))
- Tak jsem tedy chmel po 15 min. vyndal a pokračoval ve chmelovaru na prázdno. Sice zbytečné postup a prodloužení času, ale zase jsem měl skoro 30 l sladiny a to je trochu moc na mojí fermentační nádobu.
- Po ukončení hopstand se ukázalo v mladině velké množství drobných částeček, které zřejmě pochází z kukuřičných či rýžových vloček. Naposledy jsem něco takového viděl, když jsem vařil s kokosem. Udělal jsem whirpool, ale stále se to vznášelo na povrchu.
- Naštěstí se to během chlazení usadilo na dně.
- Počáteční hustota mi vyšla opět více, než jsem plánoval – 1062.
- Finální hustota vyšla nakonec o něco výše – 1010. Příště by to asi chtělo přidat nějakou podpůrnou výživu pro kvasinky, nebo 2 balení.
První ochutnávky
30. 6. 23: Ovocná vůně, světle žlutá čirá barva. Chuť: Peckoviny, lehce svíravá s výraznou doznívající hořkostí. Velmi suché s drsnou chmelovou chutí. Velmi dobré jako náhražka vína pro někoho, kdo má radši hořké chutě. Ideální k nějaké rybě, losos a k tomu okořeněný pikantní salát.
5. 7. 23: Zajímavé, jak se mění charakter chmele. Nejprve byl výraznější chmel Sabro a postupně jak pivo zraje, tak je čím dál zřetelnější chmel Nelson Sauvin.