Tohle je moje čtvrtá várka, kdy jsem vařil Sahti. Proč ho tak rád vařím a co mě na tom receptu (nebo obecně na severských pivech) fascinuje? To se dozvíte v tomto článku.
Čtenáři mého blogu o domácím vaření piva určitě vědí, že můj nejoblíbenější recept je NEIPA, kterou jsem vařil nejvíce ze všech receptů.
Nicméně, v poslední době čím dál častěji rád zjišťuji recepty o severských pivech a mým severským „number one“ receptem je určitě Sahti.
Zde je několik důvodů, proč tak rád vařím Sahti

Jednouchost
- Jednoduchý recept na 3 teploty, jeden rmut.
- 3 ingredience (plzeň, mnichov a žitný karamel).
- Žádný chmelovar a složité řešení postupu chmelení.
- Bez chmelovaru se všechno hrozně urychlí a zjednoduší.
- Vždycky se mi líbil americký způsob jednoduchého vaření piva a to jsem ještě nevěděl, že finští domácí sládci to vaří ještě jednodušeji.
Čas
- Ráno začnu a po poledni už mám hotovo (normálně vařím třeba do 14 nebo 15 h).
- Kvasí to 3-5 dní, takže během pár dní mám hotové pivo.
- V létě ideální, že ani nemusím řešit nějaké topení nebo chlazení, kvasí to při 35 stupních Celsia.

Chuť
- Mám rád když je v pivu cítit slad a není to přebité chmelem.
- U většiny svrchně kvašených piv necítíte skoro nic kromě chmele a u ležáků zase mám problém s přílišnou plností těla a ležáckými kvasinkami.
- Tady cítíte karamel, sušenky, chléb, kvasinky Voss a takovou složitou doznívající jemně hořkou chuť jalovce.
- Jeden severský sládek to popsal jako umami chuť – těžce popsatelnou, ale velmi návykovou 🙂
- Jeden můj kamarád to zase nazval takovou pivní příjemnou limonádou, kterou by mohl popíjet i přes den (což je jen klam, protože je poměrně silná).
- Taky mě baví, že jak to vykvasí rychle, tak to hned můžete pít a chuť se s každým dnem mění. Je tam pořád co objevovat a ještě to různě kombinovat s dobrými jídly.
Vzhled
- U NEIPA stylu jsem měl vždycky rád tu zakalenost, tady je to ještě lepší.
- Mám rád takovou tu karamelovou lehce bronzovou barvu.
- Vypadá to jako taková hodně hustá medová limonáda 🙂


Tradice
- Líbí se mi představa, že podobné pivo vařili už Vikingové.(samozřejmě s jiným vybavením a na ohni místo elektřiny).
- Hrozně mě baví ta idea jalovce jako dezinfekce a zároveň takové univerzální rostliny, která nahrazuje chmel.
- Ale zároveň se mi líbí, že severští sládci se chmelu vůbec nevyhýbají, jen ho většinou nevaří a dávají ho spíše na aroma (či dezinfekci).
- Líbí se mi ten rituál, kdy den předem dám připravit jalovcovou vodu, i ten samotný sběr jalovce z vlastní zahrady.
- Někdy si chci vyzkoušet vařit jen s pomocí sudů a ohřívat vodu nad ohněm. Takhle se to vaří dle tradice ve Finsku i jinde na severu.
Mám v plánu tento nebo příští rok navštívit Finsko a Estonsko, tak o tom snad pak napíšu i článek. Příští článek o tom, jak dopadlo moje poslední Sahti a jak jsem ho kombinoval s jídlem.