Jak jsem vařil ležák plzeňského typu s výraznými novozélandskými chmely. Ideální kandidát na výrazně ovoněný aromatický ležák.
Tento recept se vaří jako ležák, nebo řekněme jeho jednodušší varianta jednoho rmutu, ale kvasí se s klasickými ležáckými kvasinkami. Protože však nejsem nějaký extra fanda do ležáků a mám rád velmi výrazné novozélandské chmely, tak toto byla jasná volba pro lehké a osvěžující pivo na léto, i když jsem ho dokvasil tedy až na podzim.
Celý recept zde.
Inspirace:
Recept stručně
Slady:
- Pilsner
- Carapils
- Pšeničný světlý
Chmely:
- Motueka
- Žatecký
- Motueka (hop stand)
- Nelson Sauvin (studené)
Extra:
- Zde se provádí úprava vody
- V mém případě pouze přidání 4 g chloridu
Kvasnice:
- Saflager W-34/70
Záměr
- Lehké osvěžující světlé pivo typu pilsner
- Výrazné aroma
- Osvěžující citrusová až grepová chuť
- Velmi pitelné
Průběh vaření
- Vařil jsem na svém novém pivovaru Grainfather G40
- Poprvé jsem vařil se záměrem 40 l.
- Ještě se pořád s tím novým pivovarem učím a trochu mám problém s přesným odhadem množství vody i sladů. Proto jsem ve výsledku uvařil mnohem menší množství.
Foto
První ochutnávky
11. 10.
- Výrazná hořkost, intenzivní vůně. Chuťově je to grep, citrusy, mandarinka, tropické ovoce. Hodně mi to připomíná IPL, které jsem už dvakrát vařil. Je to taková kombinace něco mezi zahraničním ležákem a klasická IPA, ale velmi světlá.
- Pivo je velmi suché a lehké. Alkoholově to vyšlo na hezkých 4,7 %, což zhruba odpovídá 11.
- Je to velmi pitelné a ta hořkost vás nutí dát si hned další kousek 🙂
- Přiznám se, že jsem začal ochutnávat hned ještě během druhotného kvašení a už se mi to stávalo i v minulosti, že to hodně čerstvé pivo mi nedělá dobře na žaludek.
- Chce to tedy trpělivost, ale zároveň by bylo škoda připravit se o tu čerstvou chuť chmelů.
- Zdá se, že tento recept se asi zařadí mezi mé velmi oblíbené.