Rubriky
Ležáky

New Zealand Pilsner: Recept

Jak jsem vařil ležák plzeňského typu s výraznými novozélandskými chmely. Ideální kandidát na výrazně ovoněný aromatický ležák.

Tento recept se vaří jako ležák, nebo řekněme jeho jednodušší varianta jednoho rmutu, ale kvasí se s klasickými ležáckými kvasinkami. Protože však nejsem nějaký extra fanda do ležáků a mám rád velmi výrazné novozélandské chmely, tak toto byla jasná volba pro lehké a osvěžující pivo na léto, i když jsem ho dokvasil tedy až na podzim.

Celý recept zde.

Inspirace:

Recept stručně

Slady:

  • Pilsner
  • Carapils
  • Pšeničný světlý

Chmely:

  • Motueka
  • Žatecký
  • Motueka (hop stand)
  • Nelson Sauvin (studené)

Extra:

  • Zde se provádí úprava vody
  • V mém případě pouze přidání 4 g chloridu

Kvasnice:

  • Saflager W-34/70

Záměr

  • Lehké osvěžující světlé pivo typu pilsner
  • Výrazné aroma
  • Osvěžující citrusová až grepová chuť
  • Velmi pitelné

Průběh vaření

  • Vařil jsem na svém novém pivovaru Grainfather G40
  • Poprvé jsem vařil se záměrem 40 l.
  • Ještě se pořád s tím novým pivovarem učím a trochu mám problém s přesným odhadem množství vody i sladů. Proto jsem ve výsledku uvařil mnohem menší množství.

Foto

První ochutnávky

11. 10.

  • Výrazná hořkost, intenzivní vůně. Chuťově je to grep, citrusy, mandarinka, tropické ovoce. Hodně mi to připomíná IPL, které jsem už dvakrát vařil. Je to taková kombinace něco mezi zahraničním ležákem a klasická IPA, ale velmi světlá.
  • Pivo je velmi suché a lehké. Alkoholově to vyšlo na hezkých 4,7 %, což zhruba odpovídá 11.
  • Je to velmi pitelné a ta hořkost vás nutí dát si hned další kousek 🙂
  • Přiznám se, že jsem začal ochutnávat hned ještě během druhotného kvašení a už se mi to stávalo i v minulosti, že to hodně čerstvé pivo mi nedělá dobře na žaludek.
  • Chce to tedy trpělivost, ale zároveň by bylo škoda připravit se o tu čerstvou chuť chmelů.
  • Zdá se, že tento recept se asi zařadí mezi mé velmi oblíbené.

Napsat komentář