Rubriky
Uncategorized

Problém s účinností extrakce u Grainfather G40 a jak to vyřešit

Bohužel jsem měl u několika posledních receptů problém s velmi nízkou extrakcí cukrů. Zejména u silnějších piv se mi stávalo, že účinnost byla kolem 50 %, místo plánovaných 80 %. Což mě velmi překvapilo, protože u G30 jsem měl běžně minimálně 80 %.

U posledního receptu (Sahti) mi vyšlo OG 1052 místo plánovaných 1076. To mě moc nepotěšilo, protože jsem s tím měl mnohem více práce a stálo mě to více peněz.

Trochu jsem googlil a došel jsem k následujícím důvodům:

Cirkulace

Hlavním problémem, kterého jsem si hned všiml, je to, že G40 má jiný systém cirkulace a uvědomil jsem si to už z toho, že jsem udělal na G30 upgrade a ten má úplně stejný systém, jako u G40.

Zatímco u původního G30 sladina cirkulovala středovou trubkou, tak u G40 vytéká sladina z postranních lišt a voda dostatečně neprotéká skrz rmut. Problém se zvyšuje, když je sladu více a nedá se pořádně promíchat.

Nadrcení zrna

Až dosud jsem si nechával nadrtit slad od prodejců. Myslím, že to odpovídalo nadrcení kolem 0,05. Což je středně nadrcené a asi by to bylo i v pořádku. Pokud by bylo nadrcení menší, tak by to bylo málo a pokud bych zvolil jemnější, tak je risk ucpání filtru. Poslední várku jsem si drtil sám a udělal jsem to také na 0,05.

Vyslazování

U G30 jsem většinou vyslazoval velmi pomalu pomocí nádobky a nijak extra jsem na to nespěchal. U G40 jsem však používal vyslazování pomocí hadice z G30 a myslím, že jsem občas kropil trochu rychleji a zbytečně se mi tam navrchu hromadila voda.

Řešení

Cirkulace: Pokud budu dál používat systém G40, tak je nutné zajistit, aby sladina nepřetékala postranními panely a alespoň jednou za 20 min. pořádně rmut zamíchat vařečkou. Možná se také budu muset smířit s tím, že silnější piva zde příliš neuvařím.

U G30 se asi budu muset vrátit k původnímu systému se středovou trubkou. Je to sice více čištění a práce, ale aspoň byla dostatečná účinnost.

Dokonce zvažuji, že u některých druhů bych bych změnil setup úplně a vařil v klasickém větším hrnci. Toto zvažuji zejména u tradičních severských piv, kde stejně je potřeba rmut často přesouvat a není zde klasický sparge. G40 bych poté využil jen na zfiltrování a chlazení.

Obecně je pro mě toto velké zklamání, protože jsem si od G40 a od upgradu na G30 sliboval méně práce s mytím vybavení a moc se mi nelíbí představa, že budu muset ještě u G40 míchat slad a hlídat, zda nepřetéká sladina postranními lištami.

Pak opravdu trochu ztrácí smysl mít takto automatizovaný hrnec, kde je tolik manuální práce.

Pokud bych to shrnul, tak u G30 je neustále problém s ucpáváním filtru (ten je potřeba prakticky třeba i pětkrát během vaření rozebrat a vyčistit) a s následným mytím, kde je mnohem více práce. A u G40 zatím extrémně nízká účinnost a hodně práce (vzhledem k množství sladu). Abych jen nekritizoval, tak u G40 zase funguje dobře filtrace (pokud vám nepřeteče), rychlost varu a rychlost chlazení.

Drcení zrna: Určitě si budu dál drtit už zrna sám a mám tak jistotu, že váha přesně odpovídá a nadrcenost je konzistentní. Zůstanu u 0,05, protože to je dobrý poměr mezi dostatečným nadrcením a následnou možností filtrovat.

Scezování: Původní scezování mělo za mě dobrý výsledek, takže se znovu vrátím k pomalému kropení pomocí nádoby.

Příště dám vědět, zda se tyto změny projevily na výsledné účinnosti.

Napsat komentář